Site icon podunavlje.info

Seminar Ka savremenoj nastavi srpskog jezika i književnosti u Smederevu

SMEDEREVO, 1. novembar 2019 – Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug i Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo, u saradnji sa Društvom za srpski jezik i književnost Srbije, organizovaće seminar „Ka savremenoj nastavi srpskog jezika i književnosti“, ove subote, 2. Novembra, u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Smederevu.

Predavači na seminaru su ugledni profesori Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Prof. dr Vesna Lompar će nastavnicima govoriti o vrstama reči i njihovim kategorijama u nastavi dok će prof. dr Boško Suvajdžić kroz komparativni pristup nastavi književnosti i jezika približiti nastavnicima lik Kanjoša Macedonovića. Docent dr Mina Đurić održaće predavanje o interdisciplinarnim tumačenjima književnosti 20. veka, a prof. dr Aleksandar Milanović o Stanislavu Vinaveru u srpskom jeziku.

Ovaj seminar, na kojem će svoje kompetencije za uže stručnu oblast i metodička znanja usavršiti stotinu nastavnika iz osnovnih i srednjih škola Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane, upoznajući se sa novim saznanjima u nauci, predstavlja još jednu u nizu aktivnosti koje Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug realizuje u saradnji sa Regionalnim centrom Smederevo kao značajnom ustanovom Grada Smedereva, utičući tako na poboljšanje obrazovno-vaspitnog procesa.

Podsetimo, ovo strukovno udruženje nastavnika srpskog jezika i književnosti osnovano je početkom 2013. godine na inicijativu Miljane Kravić, koja je više godina potom bila njegov predsednik. U periodu od sedam godina realizovane su brojne aktivnosti, samostalno ili u saradnji sa RC Smederevo i Narodnom bibliotekom Smederevo – seminari, literarni i multimedijalni konkursi za učenike osnovnih i srednjih škola, tribine, predstave, humanitarna akcija kojom je obnovljena izgorela školska biblioteka OŠ „Dositej Obradović“ u Smederevu. Od posebnog je značaja afirmacija učeničkih rezultata nagrađivanjem osnovaca i srednjoškolaca najuspešnijih na takmičenjima.

Svojim radom Društvo doprinosi očuvanju maternjeg jezika i razvijanju čitalačkih navika kod učenika, utiče na motivisanost nastavnika, a negovanje kolektivnog duha sa ponosom ističu kao primer drugima koji donosi napredak i rezultate.

Foto/logo: Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo / Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug

Exit mobile version