Obeležen Dan oslobođenja Smedereva u Prvom svetskom ratu

SMEDEREVO, 30. oktobar 2019 – Polaganjem venaca na Spomenik izginulim i pomrlim vojnim obveznicima u Smederevu od 1912. do 1919. godine obeležena je sto prva godišnjica oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu.

Vence su položili predstavnici Garnizona Vojske Srbije,  Grada Smedereva, Gradskog odbora SPS-a, Udruženja potomaka ratnika 1912-1918, podružnica iz Lipa, Gradski odbor SUBNOR-a i Udruženja Naša spona.

– Veliki rat je za najveći broj zemalјa učesnica zvanično okončan potpisivanjem primirja sa Nemačkom 11. novembra 1918, dok je za najveći broj Smederevaca rat završen nešto ranije – 17. oktobra po starom ili 30. oktobra 1918. godine po novom kalendaru. Tog dana rano izjutra u 4 i 30 nemačke jedinice krenule su sa povlačenjem iz Radinca, a potom i iz Smedereva, koje okupator više nije ni pokušavao da zadrži. Nakon sukoba manjeg intenziteta južno od varoši, prvi srpski oslobodioci iz konjičke grupe majora Dušana Dodića oko 7 časova počeli su da ulaze u Smederevo. Slabija i kraća puškaranja između okupatora i oslobodilaca odjekivala su u gradu, a užurbani odlazak poslednjih nemačkih vojnika ka plovilima na Dunavu jasno je nagoveštavao ishod borbi za oslobođenje Smedereva. Trogodišnja okupacija Smedereva bila je okončana. Smederevo se odužilo 1. decembra 1926. Tog dana u prisustvu predstavnika vojnih i civilnih vlasti ondašnje države – Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca osvećen je ovaj spomenik. Dve godine nakon tog važnog događaja, u Smederevu je 7. oktobra 1928. svečano proslavlјena desetogodišnjica proboja Solunskog fronta u čitavom gradu. U onovremenoj lokalnoj štampi sa pijetetom su se sećali izginulih i umrlih koji su živote dali kako bi se ispunila „Zavetna misao ujedinjenja“. Danas, 101 godinu nakon oslobođenja, najmanje što možemo da uradimo jeste da se na dostojanstven način i sa mnogo poštovanja okupimo ovde, te sa neizmernom zahvalnošću kažemo „Neka im je večna slava!“ – kazao je Miroslav Lazić, istoričar i viši kustos Muzeja u Smederevu.

Lazić je podsetio da se trg na kome se nalazi spomenik nekada zvao Trg neznanog junaka, baš u spomen na izginule ratnike u I svetskom ratu, a i sam spomenik se nalazio na mnogo prominentnijem mestu, gde je fontana. Kada je trg renoviran, početkom ovog veka, bila je ideja da se spomenik vrati na staro mesto, ali nije naišla na razumevanje. Spomenik je ostao gde je i sada, postrance od Crkve Svetog Georgija.

Foto: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!