Site icon podunavlje.info

Koncert Državnog akademskog severnog ruskog narodnog hora

SMEDEREVO, 29. oktobar 2019 – Državni akademski Severni ruski narodni hor iz grada Arhangelska gostovaće u četvrtak, 31. oktobra u Centru za kulturu Smederevo. Ovaj ansambl, „biser kulture severnog primorja“, čine hor, plesna grupa i orkestar ruskih narodnih instrumenata, a nastupiće pred publikom u Smederevu u Velikoj dvorani sa početkom u 20 sati.

Severni hor čuvar je kulture naroda sa severa Rusije i to veoma uspešno radi 93 godine. Hor ženskih glasova ima poseban šarm i neponovljiv zvuk koji je u velikoj meri obojen posebnim severnim dijalektom. U njemu su uspešno spojeni epska širina, lirska prodornost i narodni humor. Veliki deo pesama izvodi se u pokretu. Ples sa severa odlikuje veliki osećaj samopoštovanja, lepota klizećeg pokreta, suzdržana moć u brzom pokretu. Maestralno muziciranje orkestra ruskih narodnih instrumenata je predstavljeno i kroz solo nastupe sa kašikama, rogovima, ruskim guslama i balalajkama. Generalno, koncert Severnog hora je poseban umetnički svet i jedan svetao, dinamičan i šaren performans.

Pevačka tradicija Severa odlikuje se strogim stilom i čistotom izvođenja, u horu pevaju samo žene, što je i tradicija severnog primorja, muški glasovi su zamenjeni dubokim ženskim. Polifonija (višeglasje) je još jedna crta kojom se odlikuje severna pesma.

Severna narodna umetnost, moćna i duboka poput same zemlje koja ju je stvorila, lišena spoljašnje dekoracije i površnih emocija, čuva epsku širinu, naboj duhovne moći, neposrednu živahnost, razigranost i veselje ljudi koji iako vode tešku borbu za egzistenciju umeju da vole život, da se vesele od srca i saosećaju sa bližnjima.

Posebnu pažnju zaslužuju kostimi Severnog hora. Kreirani od strane profesionalnih kostimografa na osnovu najboljih primera iz kolekcija muzeja u Arhangelsku, Moskvi, Sankt-Peterburgu, predstavljaju sliku ruske narodne nošnje na Severu. Tokom koncerta izvođači se pred publikom pojavljuju u svečanim, svakodnevnim i stilizovanim scenskim nošnjama, kreiranim posebno za nastupe na koncertima.

Umetnički rukovodilac Severnog hora je zaslužena umetnica Ruske Federacije, profesorka Ruske akademije muzike „Gnesini“ Svetlana Ignatjeva, glavni dirigent i rukovodilac orkestra je zasluženi umetnik Ruske Federacije Aleksandar Kačajev, horovođa je Tatjana Rudukan, glavni koreograf Aleksandar Selivanov, a direktor Natalija Asadčik.

Ulaz na program je slobodan, a zainteresovani mogu preuzeti karte na biletarnici Centra za kulturu Smederevo.

Exit mobile version