Prihrana u zasadima voća nakon berbe

GALENIKA/FITOFARMACIJA, 28. oktobar 2019 – Radovi u voćnjaku nakon berbe doprinose pripremi biljke za narednu vegetaciju. U sklopu tih radova je i prihrana voća koja se izvodi sve do početka zimskog mirovanja kada su završeni procesi formiranja rodnih pupoljaka i njihovih generativnih organa.

Đubrenje u jesen je važno uraditi u voćnjacima, jer se na taj način unosi dovoljna količina hraniva za biljku za narednu sezonu. U toku vegetacije je zbog rasta i razvića plodova, lisne i drvenaste mase, značajna količina mikro i makroelemenata smanjena u zemljištu.

Neophodno je biljkama dati lako pristupačne mikroelemente koje će brzo usvojiti i deponovati u svojim organima za snažniji start naredne vegetacije. Pre opadanja lišća, voćka povlači sva hraniva u svoje drvenaste organe i korenov sistem. Pre nego što počne povlačenje sokova  u biljkama, važna mera je tretman hranivima folijarnim putem.

Kod jabučastog voća nakon izvršene berbe izuzetno je važan tretman koji će biti priprema voćaka za narednu vegetaciju i obezbediti inicijalnu snagu za cvetanje i listanje biljaka na proleće.

Tretmane je potrebno obaviti pre početka žućenja listova dok su listovi fotosintetski aktivni.

Preporuka za obavljanje tretmana u zasadima jabučastog voća (jabuka, kruška) nakon berbe je primena preparata na bazi bora FOLIGAL BOR 150 u količini 2 l/ha, cinka FOLIGAL CINK 700 u količini 1 l/ha i mangana FOLIGAL MANGAN 500 u količini 1 l/ha.

Važna napomena: Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Foto: Galenika-Fitofarmacija

Skorašnji članci

error: Content is protected !!