Site icon podunavlje.info

Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke obeležen u Smederevu

SMEDEREVO, 25. oktobar 2019 – Oktobar se kao međunarodni mesec borbe protiv raka dojke obeležava širom sveta, pa je i Grad Smederevo organizovao tribinu koja ima za cilj da ukaže na važnost prevencije kod ovog oboljenja koje se može izlečiti ukoliko se otkrije na vreme.

Rak dojke je, prema zvaničnim podacima, najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4.000 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu svake godine od karcinoma dojke oboli oko 1,67 miliona žena, a oko 522 hiljade umre. 

U mnogim zemljama širom planete, oktobar se obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju zdravih oblika ponašanja u prevenciji raka dojke, kao i značaju ranog otkrivanja i mogućnostima pravovremenog započinjanja lečenja obolelih.

O ovoj temi, pre svega o značaju prevencije i otkrivanja tumora na vreme, na Gradskom trgu u Smederevu danas je govorila doktorka Sonja Dunčić, uz simbolično puštanje roze balona od strane prisutnih pripadnica lepšeg pola, među kojima su bile i članice Gradskog veća, kao i predstavnice javnih preduzeća i ustanova kulture.

Exit mobile version