Predavanje Ilije Dankovića o životnom putu žene u rimskom periodu

SMEDEREVO, 21. oktobar 2019 – Predavanje u okviru naučno-obrazovnog programa smederevskog Centra za kulturu „Od devojčice do matrone- životni put žene u rimskom periodu“ biće održano danas u Koncertnoj dvorani. Sa karakteristikama faza životnog toka žene u rimskom svetu, koje se mogu identifikovati na osnovu pisanih, likovnih izvora i arheoloških ostataka, publiku će upoznati arheolog iz Smedereva Ilija Danković, koji deluje kao istraživač pri Arheološkom institutu u Beogradu i Arheološkom parku Viminacijum.

Uz odgovarajući ilustrativni materijal, predavač će upoznati zainteresovane sa pristupima igri i učenju kroz igru u periodu detinjstva,  sa predmetima materijalne kulture koji su na simboličan način pripremali devojčice za buduće uloge, povezanim sa procesima socijalizacije i obrazovanja,  kao i sa predmetima apotropejskog karaktera, onima koji imaju ulogu zaštite od zla i bolesti.

Predavanje će zainteresovane upoznati i sa odnosom prema specifičnostima prelomnog, osetljivog pubertetskog perioda, vezanog i za polno sazrevanje. Program će obuhvatiti i osobenosti veridbe i venčanja, ceremonije vezane za ulazak žene u bračnu zajednicu, uz posvećivanje pažnje ritualnim predmetima, svadbenoj odori i ukrasnom priboru. Tokom predavanja, biće ukazano i na grobni inventar pripadan grobovima devojaka čiji je život okončan pre udaje.

Dankovićevo izlaganje obuhvatiće i tematiku uloge žene u domaćinstvu i porodici o kojima se stara i matrone kao oličenja ženske vrline, zatim pitanje obrazaca ponašanja matrone. Prisutni će moći da se upoznaju i sa kozmetičkim repertoarom rimske žene, sa predmetima za ukrašavanje i nakitom, odnosom izgleda i društvenog statusa, i idealom otmenosti i elegancije.

Oblasti naučnog istraživanja Ilije Dankovića su rimsko-provincijska arheologija, limes, organizacija suburbanih zona antičkih gradova, antičke komunikacije.  Bio je angažovan na iskopavanjima na lokacijama Detelinara i Stari vinogradi (Čurug) kao i na iskopavanjima od izuzetnog značaja za arheologiju u  Viminacijumu.

Ulaz na program koji počinje u 19 sati je slobodan.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!