Zlatni ključevi Smedereva predati Vasilevskom i Congu

SMEDEREVO, 16. oktobar 2019 – Ovogodišnjim laureatima Zlatnog ključa, na 50. Međunarodnom festivalu poezije Smederevska pesnička jesen, kineskom pesniku Ju Congu, i našem – Risti Vasilevskom, sinoć su uručene nagrade.

Obrazloženje odluke žirija da njima pripadne najveće festivalsko priznanje pročitao je Dragan Dragojlović, a pesnicima Zlatne ključeve predao Dejan Stošić, zamenik gradonačelnika Smedereva.

Ju Cong je rođen 1956. godine i pripada generaciji pisaca i pesnika stasalih posle nekih važnih događaja u savremenoj istoriji Kine. Objavio je, pored ostalih, knjige pesama „Obrisi preživelih“, „Sve zore sveta“, „San slobode“, „Najvoljenije“. Autor je više eseja o poeziji, dobitnik prestižnih nagrada za književnost, navodi se u obrazloženju festivalske odluke.

Risto Vasilevski rođen je 1943. Član je Makedonske akademije nauka i umetnosti. Pored poezije, piše i za decu, esejista je, antologičar, književni kritičar, prevodilac i izdavač. Objavio je Izabrana dela u 15 tomova. Prevođen je na veliki broj jezika, dobitnik je značajnih književnih priznanja u Srbiji, Makedoniji i u nizu drugih zemalja,a i sam je dobitnik više nagrada za prevođenje. Pošto se radi o jubilarnom izdanju Smedervske pesničke jeseni, treba napomenuti da je Vasilevski bio jedan od osnivača ovog festivala pre pedeset godina.

Uručenju Ključeva prethodio je bogat program, pogotovo s obzirom da je reč o jubileju Festivala, koji je nadživeo mnoge slične.

– Mi imamo obavezu i dužnost da zovemo ljude iz celoga sveta, ljude od duha i pameti, da posete ovaj grad i ovu zemlju koja nije velika po broju stanovnika, ali je velika po svom duhovnom uzletu i stvaralaštvu, gde je ovaj festival jedan mali zlatni grumen. Smederevo želi da taj mali grumene ne traje samo 50 godina nego i u sledeće godine i sledeće vekove – kazao je Goran Đorđević, direktor Festivala Smederevska pesnička jesen, izrazivši svoju sreću što u publici vidi one koji su bili učenici nižih razreda osnovne škole kada je Festival počinjao, a sada su došli sa svojim unucima, što samo po sebi govori o značaju trajanja ove jedinstvene pesničke smotre.

Ljubiteljima poezije okupljeni na sinoćnoj svečanosti priređeno je posebno zadovoljstvo da im se obrate raniji dobitnici Zlatbnog ključa; svoje pesme pročitali su im akademik Matija Bećković, koji je ovu nagradu dobio 2015, i prošlogodišnji laureat – azerbejdžanski poeta Hagani Habiboglu.

Programu u Koncertnoj dvorani prethodilo je još jedno svečano otvaranje; pred posetiocima Galerije smederevskog Centra za kulturu od sinoć je retrospektivna izložba fotografija „50 godina Smederevske pesničke jeseni“ autora Milorada Popovića, upotpunjena izdanjima knjiga, rukopisa i plakata tokom pedesetogodišnjeg  trajanja festivala.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!