Uručena novoustanovljena pesnička nagrada Zlatno slovce

SMEDEREVO, 16. oktobar 2019 – Dečiji program jubilarnog, 50. Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen iznedrio je novu nagradu – Zlatno slovce, koja je danas uručena prvim dobitnicima u okviru svečanog programa u školi u Lunjevcu.

Osnovna škola“ Ilija Milosavljević Kolarac“, izdvojeno odeljenje u Lunjevcu, koja broji – osmoro učenika, od prvog do četvrtog razreda, bila je stecište rađanja novih zvezda poezije. Program je otvorio mladi zdravičar Veljko Ignjatović, a potom su se predstavili mladi pesnici, njih dvanaestoro iz osnovnih škola na teritoriji grada Smedereva, koji su ušli u uži izbor na konkursu Zlatno slovce.

„Pre 26 godina započeli smo misiju u okviru Smederevske pesničke jeseni da izjednačimo važnost pisanja za decu sa pisanjem za odrasle. Pesnička jesen je bila 24 godine nekompletna jer je davala samo nagrade za odrasle, a onda smo se setili da nedostaje još jedan ključić, pored Zlatnog ključa, Smederevskog Orfeja i Zlatne strune, važan ključić da bi sve bilo na svom mestu, pa smo smislili Zlatni ključić koji se dodeljuje srpskim piscima za decu. Na taj način smo izjednačili stvaralaštvo za decu i stvaralaštvo za odrasle“ rekao je pored ostalog Jovica Tišma Jocko, najodgovorniji za dečiji program u okviru Smederevske pesničke jeseni.

On je objasnio da je od ove godine, za 50. Festival, uvedena još jedna novina – nagrada Zlatno slovce, za najmlađe pisce, osnovce od prvog do četvrtog razreda. Prema njegovim rečima, raspisan je konkurs na koji je stiglo više od 60 pesama, izabrano je 12 autora, koji su se našli u prvom Zborniku najuspešnijih pesama pod istim imenom – Zlatno slovce.

„To su dvanaestoro prvonagrađenih. Svi su pobednici i te pesme su objavljene u Zborniku, tako da ste sada i zvanično postali pisci. Ovaj knjižuljak ma koliko mali bio, on je ogroman“, kazao je Jocko i pojasnio kako pored dvanaestoro nagrađenih u knjizi ima 13 pesama.

„Dogovorili smo se da dobitnik Zlatnog ključića da jedan naslov svoje pesme koju rado govori i deca vole, koji će biti tema za male pisce. Naslov Brankove pesme je Naglavačke, što je bilo zadata tema za konkurs.“

Dečiji festivalski program – Jedan naslov za trinaest pesama, po naslovu pesme nagrađenog dečijeg pisca, 23. dobitnika nagrade Zlatni ključić, Branka Stevanovića, nastavljen je uručivanjem nagrada malim piscima i čitanjem nagrađenih pesama. Nakon zvaničnog dela programa, domaćini su poslužili goste slanim i slatkim domaćim specijalitetima koje su pripremile vredne majke đaka u Lunjevcu, a onda su, svi zajedno, obišli fabrički pogon za proizvodnju sokova Fruvite u Lunjevcu, prijatelja Festivala.

Da ne ostanemo dužni  i za ovu informaciju, deca – nagrađeni pisci na prvom konkursu Zlatno slovce su: Elena Paunović, četvrti razred OŠ „Dimitrije Davidović“ Smederevo, Ilija Mitić, treći razred OŠ“ Dr Jovan Cvijić“ Smederevo, Aleksandra Stojković, četvrti razred OŠ „Svetitelj Sava“ Drugovac, Miljana Đorđević, treći razred OŠ „Sava Kovačević“ Mihajlovac, Teodora Đorđević, treći razred OŠ „Branko Radičević“ Lugavčina, Kosta Nikolić, drugi razred OŠ „Dositej Obradović2 Smederevo, Tamara Trikić, četvrti razred OŠ „Ilija Milosavljević Kolarac“ Kolari, Milica Joksimović, treći razred OŠ „Ivo Lola Ribar“ Skobalj, Milica Pavlović, drugi razred OŠ „Svetitelj Sava“ Drugovac, Sergej Ilić, prvi razred OŠ „Ilija Milosavljević Kolarac“, izdvojeno odeljenje Lunjevac, Sara Tonić, četvrti razred OŠ „Vuk Karadžić“ Lipe i Dunja Gačić OŠ „Ilija Milosavljević Kolarac“ Binovac.

Dodela nagrade Zlatni ključić za 2019. godinu pesniku Branku Stevanoviću biće u četvrtak, 17. oktobra u Velikoj dvorani Centra za kulturu sa početkom u 11 časova.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!