Bedem i kule na Varoškoj kapiji spasle Smederevo 5. juna 1941.

SMEDEREVO, 16. oktobar 2019 – Iskopavanja koja se ovih dana obavljaju u okviru zaštitnih arheoloških istraživanja Varoške kapije 1 Smederevske tvrđave pokazala su da je nekadašnji bedem na tom mestu od eksplozije 5. juna 1941. godine pomeren dobrih nekoliko metara.

– Pronašli smo ostatke originalnog bedema koji je od udara prilikom eksplozije prilično pomeren u pravcu grada. U eksploziji je kula 15 pretrpela najveću štetu, ali je ona spasla grad smanjvši  verovatno broj stradalih – objašnjava  Dejan Radovanović, vd direktora Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Kule 15 odavno nema, a ostaci bedema i mesta na kome je nekada bila Varoška kapija pomno se istražuju, kako bi naredne ili nekih od narednih godina mogla da bude urađena rekonstrukcija. To bi trebalo da bude u okviru Projekta IPA 2018 – Jačanje konkurentnosti kroz inovaciju i razvoj turizma.

U međuvremenu, dok traju radovi, Smederevci i njihovi gosti upućeni su da u Tvrđavu ulaze kroz Jezavsku kapiju. Vreme je ovih dana poslužilo radnike i arheologe, već je otprilike polovina predviđenog urađeno.

Foto:podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!