Počelo istraživanje zdravlјa stanovništva Srbije u 2019. godini

15. oktobar 2019 – Ako ste ovih dana u sandučetu zatekli koverat sa pečatom koji u zaglavlju ima „Republika Srbija“, sa dopisom u kome stoji da ste baš vi odbrani, u pitanju je obaveštenje Republičkog zavoda za statistiku, koji u saradnji sa Institutom za javno zdravlјe Srbije i Ministarstvom zdravlјa Republike Srbije, uz finansijsku podršku EU, sprovodi istraživanje zdravlјa stanovništva Srbije. Istraživanje je počelo 6. oktobra i trajaće do 30. decembra 2019. godine, saopšteno je danas.

Glavni cilј istraživanja je da se, na osnovu reprezentativnog uzorka (oko 6.000 slučajno izabranih domaćinstava), dobije opis zdravstvenog stanja stanovništva starosti 15 i više godina, kao i dece uzrasta od 5 do 14 godina. 

Istraživanjem se prikuplјaju informacije o tome kako građani doživlјavaju svoje zdravlјe, do koje mere koriste zdravstvenu zaštitu i kako se brinu o svom zdravlјu – prihvatajući određene stilove života ili oslanjajući se na preventivne i druge zdravstvene usluge. Dobijeni podaci poslužiće za planiranje zdravstvene zaštite, za procenu rasprostranjenosti različitih bolesti, sagledavanje uzroka njihovog nastajanja, kao i za definisanje načina lečenja i kontrole, odnosno za unapređenje javnog zdravlјa u Srbiji.

Prikuplјanje podataka na terenu vršiće profesionalni timovi anketara. Tokom sprovođenja istraživanja biće obavljena i osnovna antropološka merenja (visina, telesna masa) i merenje krvnog pritiska anketiranih lica. Građani će, na osnovu izvršenih merenja, od zdravstvenog radnika – člana tima anketara, besplatno dobiti osnovne informacije o svom zdravlјu. 

Svi podaci prikuplјeni u Istraživanju, u skladu sa odredbama Zakona o zvaničnoj statistici, predstavlјaju službenu tajnu i objavlјuju se isklјučivo u zbirnom (agregiranom) obliku. Uskladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, svi podaci će biti prikuplјani isklјučivo uz pisanu saglasnost ispitanika.

Republički zavod za statistiku i Institut za javno zdravlјe Srbije unapred se zahvalјuju na saradnji i učešću u ovom važnom istraživanju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!