Karavan igre: Baletski gala koncert i baletska predstava „Pariski život“

SMEDEREVO, 15. oktobar 2019 – Karavan igre gostovaće u Smederevu u subotu, 19. oktobra, kada će u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo biti održana dva programa, baletska predstava „Pariski život“ sa početkom u 17 sati i baletski gala koncert sa popularnim varijacijama klasičnog repertoara koji će početi u 19 sati.

Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, kako se navodi u saopštenju koje najavljuje ovo gostovanje, otpočeli su u septembru 2017. godine realizaciju projekta Karavan igre. Programom je bilo obuhvaćeno 15 gradova u Srbiji, a reakcije publike su prevazišle očekivanja organizatora. Zato je Fondacija Art Mentor podržala drugu ediciju ovog multidisciplinarnog projekta, koji ima za cilj da kroz različite aktivnosti približi klasičan balet i savremenu igru svim zainteresovanim učesnicima i posetiocima. Ukupno 10 gradova, među kojima je i Smederevo, tokom 2019. i 2020. godine, domaćini su drugog Karavana igre.

Karavan igre je namenjen edukaciji i stipendiranju talenata. To je projekat koji uključuje sasvim novu publiku u praćenje baleta i savremene igre, i istovremeno podstiče lokalne organizacije da razvijaju produkcionu mrežu i postave temelje kreativnih industrija, posmatrajući kulturnu ponudu kao vredan turistički potencijal. Kroz intenzivne programe Karavana igre, sagledava se nivo interesovanja publike, mogućnost daljeg uključivanja talentovane dece u različite obrazovne programe, kao i tehnički kapaciteti za uspostavljanje domaćih i inostranih gostovanja.

Program Karavana igre obuhvata izložbe, filmski program, prezentacije, predstave i gala koncerte u izvođenju prvaka i solista baleta, ali i učenika baletskih škola iz Beograda i Rima. Karavan igre donosi kurseve baleta i savremene igre za sve generacije, koji se završavaju otvorenim prezentacijama.

Za ostvarivanje ovog projekta, Nacionalna fondacija za umetničku igru koristiti veliki deo sopstvenih resursa, od filmskog i foto-arhiva, do angažmana profesionalaca različitih zanimanja, odnosno brojnih igrača, koreografa, pedagoga, korepetitora, istoričara igre, kompozitora, baletskih kritičara, učenika baletskih škola…

Svi programi su za publiku besplatni, a cilj je da planirane aktivnosti u svakom gradu okupe posetioce i učesnike svih generacija.

Baletsku predstavu „Pariski život“ (La vie parisienne) izvešće mladi igrači, učenici italijanskih i srpskih baletskih škola, uzrasta od 10 do 16 godina. Posebni gosti ove predstave su prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, Ana Pavlović i Jovan Veselinović. Kostime je kreirala Mima Madžarac, a asistent koreografa je Marija Janković.

Učesnici Baletskog gala koncerta  su prvaci Narodnog baleta, Ana Pavlovići i Jovan Veselinović, predstavnici Baletske škole iz Milana (Italija) i Nacionalna fondacija za umetničku igru Beograd.

Nakon sagledavanja uspeha projekta u 10 gradova u Srbiji, kao i prezentacije dokumentarnog filma koji će arhivirati veliko baletsko putovanje, Fondacija Art Mentor će izabrati dva grada u kojima će u narednom periodu finansirati renoviranje i opremanje prostora za profesionalne baletske studije, kao i pedagoga koji će kontinuirano raditi sa decom i mladima u sredinama koje do danas nisu imale baletsku tradiciju, niti mogućnost edukacije mladih u oblasti baleta, savremene igre, ali i novih formi poput hip hopa ili brejk densa.

Pokrovitelji programa su Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i grada Smedereva.

Ulaz je slobodan. Besplatne ulaznice, a zainteresovani mogu da podignu na blagajni Centra za kulturu Smederevo, saopšteno je danas.

Skorašnji članci