Orijentirci „Čelika“, članovi reprezentacije Srbije, prvaci Balkana

IGMAN/SMEDEREVO, 14. oktobra 2019 – U organizaciji Planinarskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine proteklog vikenda održano je četvrto prvenstvo Balkanske planinarske unije u planinarskoj orijentaciji. Kada su sabrani svi rezultati, iz svih disciplina i za sve kategorije, pobedila je reprezentacija Srbije, u kojoj je bilo najviše članova smederevskog „Čelika“, sa osvojenih 4359 bodova, ispred Slovenije sa 4101 bod, Makedonije sa 3112, Crne Gore sa 1816 i Bosne i Hercegovine sa 1674 boda.

Prvenstvo je održano na olimpijskoj planini Igman, u blizini olimpijskih ski skakaonica iznad Malog polјa, a kontrole su bile postavlјene i u reonima Javor, Rađi vrat, Batak brda, Kovačkog stana, Baduše i planinarskog doma Prijatelј prirode. U ovo domu bio je smeštaj učesnika, kao i start i cilј trka.

Na takmičenju je učestvovalo pet pomenutih reprezentacija: Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije i domaćina Bosne i Hercegovine. Ovih pet reprezentacija imalo je ukupno 23 ekipe u četiri takmičarske kategorije: pioniri, juniori, seniori i veterani, sa ukupno 79 takmičara. Reprezentaciju Srbije predstavlјalo je šest ekipa sa ukupno 19 takmičara, a reprezentacija Srbije je bila sastavljena od 8 članova šampiona države PSK Čelik iz Smedereva, 6 iz iz PSK Pobeda iz Beograda, 4 iz PSK Tornik iz Čajetine i jedan član iz PSK Crni Vrh iz Bora.

Takmičenje se sastojalo iz rešavanja zadataka za pozicioniranje kontrolnih tačaka na karti, testa koji je obuhvatao oblasti prve pomoći, planinarstva i meteorologije, te praktične primene prve pomoći na terenu. Pored ovih znanja i veština, kao glavne takmičarske discipline bile su dnevna i noćna trka.

Ovom pobedom Srbija je po drugi put postala prvak Balkana. U kategoriji pionira Srbija je zauzela drugo mesto u ekipi su bila dva člana „Čelika“ – Sofija Nikolić i Nemanja Vasilјević. U kategoriji seniora Srbija je osvojila četvrto mesto, a u ekipi su bila dva člana „Čelika“ – Saša Nikolić i Dejan Ranković. U u kategoriji veterana osvojeno prvo i treće mesto. Pobedila je prva ekipa Srbije, koja je ujedno i prva ekipa „Čelika“, koja je nastupala u standarnom sastavu: Dragan Pavlović, Dragutin Jeremić i Nebojša Milovanović. U drugoj ekipi Srbije koja je osvojila treće mesto nastupao član „Čelika“ Branko Grujić.

Odmah po proglašenju nije izostalo basanje uvis selektora reprezentacije Dragana Nikolića, koji je odlično selektirao i vodio reprezentaciju. Nakon dodele zasluženih nagrada, zajedničke fotografije, ekipa Srbije se uputila u podnožje olimpijskih ski skakaonica da fotografijama ovekoveče ovaj značajan rezultat. Skakaonica na kojoj je brilјirao legenda ski skokova finac Mati Nikenen. Sudbina je htela, da sa reprezentativcima Srbije, tu budu i turisti iz Finske koji su obišli poprište skokova Olimpijade 1984, i pomogli da nastanu ove fotografije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!