Svečano otvoren vetropark Čibuk 1 kod Mramorka

KOVIN, 11. oktobar 2019 – Najveći vetropark na Zapadnom Balkanu Čibuk 1 svečano je otvoren danas u Mramorku kod Kovina, a predsednik Vučić je na otvaranju rekao da je ovo prvi novi, veliki i vredan objekat u energetskom sektoru izgrađen u poslednjih 30 godina.

Vetropark Čibuk 1bi trebalo da obezbedi struju za 113.000 domaćinstava, odnosno 250.000 ljudi, što odgovara gradu veličine Niša, kazao je Vučić, dodavši da će dva odsto od profita ostajati lokalnoj samoupravi u Kovinu i da će tako biti više novca za puteve i vodovod, kanalizaciju i druge infrastrukturne projekte.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić poručio je da je u pitanju jedan od najvećih objekata te vrste u Evropi, bez sumnje u Srbiji i regionu, i da će otvaranje ovog vetroparka doprineti energetskoj bezbednosti i sigurnosti snabdevanja strujom u Srbiji.

Vetropark, objašnjava on, nije samo krupan doprinos cilju Srbije da 27 odsto ukupne potrošnje energije dobija iz obnovljivih izvora, već predstavlja značajan dodatni izvor proizvodnje energije u Srbiji.

 Sa svojih 430 gigavat časova energije proizvodnje godišnje predstavljaće gotovo 1,5 procenata naše godišnje proizvodnje energije i time će, kako je rekao, značajno uticati na ukupnu energetsku bezbednost Srbije i sigurnost snabdevanja.

Pored vetroparka se nalazi ogromna transformatorska stanica od 400 kWh koju je investitor bio u obavezi da izradi i stavi na raspolaganje i u vlasništvo „Elektro-mreže Srbije“ a koje će, kaže ministar, predstavljati snažan energetski potencijal za čitav region.

Iza projekta stoje kompanija Vetroelektrane Balkana i kompanija Masdar iz Abu Dabija, a investiciju vrednu oko 300 miliona evra podržale su Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Foto: Predsedništvo/Dimitrije Goll

Skorašnji članci

error: Content is protected !!