Tribina o odnosu stoicizma prema emocijama

SMEDEREVO, 10. oktobar 2019 –  U okviru ponude naučno-obrazovnog programa smederevskog Centra za kulturu, ovog  četvrtka, u Koncertnoj dvorani, biće održana tribina „Stoička analiza emocija na primeru Euripidove Medeje“ na kojoj će govoriti Tamara Plećaš, filozof i istraživač saradnik Instituta za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Stoički filozofi su prekomerne emocije, odnosno strasti (gr. pathos), smatrali jednim od predmeta etike, definišući ih kao greške u rasuđivanju. To je istovremeno značilo da pogrešno rasuđivanje može da se izbegne pravilnim, što je, prema stoičkom mišljenju, bio zadatak filozofije. Lik Medeje iz istoimene Euripidove tragedije služio je kao primer kojim su stoici analizirali gnev i njegove posledice po čoveka.

Pored Medeje, raspravljali su i o postupcima i emocijama nekih od junaka grčkih epova, poput Ahileja i Agamemnona. Šta stoici kažu o gnevu, strahu i drugim emotivnim stanjima, kao i koji su načini da se takva stanja izbegnu, jesu neka od pitanja na koja će tokom programa biti dati mogući odgovori.

Ulaz na program koji počinje u 19 sati je slobodan.

Tamara Plećaš bavi se filozofijom stoicizma, Epiktetovom etikom, autor je radova o stoičkom shvatanju prijateljstva i svojevoljne smrti, a istraživala je i poimanje prostora u helenističkoj filozofiji kao i odnos Platona i sofista. Na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu anagažovana je u nastavi na predmetima Uvod u etiku, Helenistička filozofija, Istorija filozofije 1, Filzofija duha.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!