Kompaniji PKC uručeni ključevi Smedereva, u prisustvu ministra privrede

SMEDEREVO, 10. oktobar 2019 –  U fabrici Kompanije PKC u Smederevu danas je održana svečanost; gradonačelnica Smedereva je direktoru srpskog ogranka kompanije uručila ključeve grada, a svemu je prisustvovao i Goran Knežević, ministar privrede u Vladi Srbije.

Kompanija PKC ove godine proslavlja pedesetogodišnjicu osnivanja, u Smederevu posluje šest godina, a nedavno je od grada otkupila halu u kojoj radi i zemljište na kome se ona nalazi. Sve to je bilo povod današnjoj svečanosti uručenja ključeva Smedereva, koju je svojim prisustvom uveličao i ministar privrede.

Tudor Oktavian Kerc, direktor PKC

– Danas s ponosom možemo da kažemo da smo ove nedelje proizveli i isporučili dvadesetmilioniti deo jednom od naših kupaca. Za dosadašnja postignuća zahvalnost dugujemo u značajnoj meri izuzetnoj saradnji sa Vladom Republike Srbije, gradonačelnici Smedereva i njenim saradnicima, uopšte celokupnoj lokalnoj i državnoj administraciji, podjednako kao i našim zaposlenima – kazao je na svečanosti Tudor Oktavian Kerc, generalni direktor smederevskog PKC-a, najavivši uskoro izgradnju novih 11.000 kvadratnih metara proizvodnog prostora, što ne samo da će povećati kapacitet fabrike već će privući nove kupce i značti novo zapošljavanje u srpskoj fabrici, ovoj u Smederevu.

Gradonačelnica, dr Jasna Avramović

– Te 2013. godine, vi znate u kakvoj je situaciji bilo Smederevo; nigde ništa! I odjednom se pojavio PKC, krenuo proizvodnju sa nekih 350 radnika, mi im našli halu… Ali, kaže PKC, mi želimo halu od 20.000 kvadrata, želimo da uposlimo još ljudi. Prvi put, u istoriji, makar Smedereva, grad se odlučuje da digne kredit i izgradi ovu halu – podsetila je gradonačelnic Smedereva Jasna Avramović kako je sve počelo, poželevši PKC-u da proizvede i dvadesetmijiarditi deo i, u skladu s tim, zaposli još mnogo Smederevaca.

Ivo Volkov, potpredsenik PKC Grupe

Obraćajući se radnicima PKC-a koji su prisustvovali svečanost, gradonačelnica Smedereva im je rekla da su nedavnom prodajom hale i zemljišta kompaniji njihova radna mesta zagarantovana, da će PKC samo širiti svoje kapacitete u Srbiji, sada kada su vlasnici hale. PKC je, podsetimo, halu i zemljište kupio za oko 6,3 miliona evra, nakon što je prethodnih pet godina bio zakupac i po tom osnovu dao oko 4 miliona evra za zakup.

– Posle ovoliko godina, mi se sada osećamo ovde kao kod kuće. Fabrika u Srbiji postala je naša fabrika koja se najbrže razvija u Evropi. Naša uspešna saradnja sa Vladom Srbije i gradom Smederevom dodatno je učvrstila poverenje koje imaju PKC i Maderson Grupa, čiji smo sada  deo, da možemo da nastavimo sa investiranjem u Srbiji. Trenutno smo u finalnoj fazi dogovora oko nove investicije sa Razvojnom agencijom Srbije, vredne oko 27 miliona evra, koja treba nam omogući da otvorimo oko 1.200 radnih mesta – najavio je potpredsednik PK Grupe Ivo Volkov.

Goran Knežević, minisar privrede u Vladi Srbije

– Ovo je veliki dan za Smederevo i za Srbiju jer stiže nova investicija, čuli ste, nova radna mesta, biće bolji standard, pogotovo za građane Smedereva. PKC je 36-ta kompanija koja reinvestira u Srbiji. Do sad je više od 200 kompanija uz subvencije Vlade došlo u Srbiju i skoro 20 posto njih je reinvestiralo, otvorili su drugi, treći pogon, a neke, kao NCR i Leoni, i četvrti, peti. Ove godine ostvarićemo više od 4 milijarde evra direktnih stranih investicija, što je najviše u regionu, uključujući i države koje su članice EU, što doprinosi da stopu nezaposlenosti smanjimo na ispod 10 procenata – kazao je Goran Knežević, ministar privrede, zahvalivši se PKC-u, koji je deo toga, i čestitajući im jubilej.

Knežević je u okviru današnjeg skupa razgovarao sa menadžmentom PKC-a, najavivši da će Vlada Srbije uraditi sve da poboljša poslovni ambijent, da se olakša poslovanje stranih kompanija rasterećenjem poslodavaca kako bi radnici imali veće plate.

Svečanost je završena uručenjem ključeva grada Smedereva predstavnicima PKC-a i prigodnim poklonima ministru i menadžmentu kompanije.

 Foto: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!