Site icon podunavlje.info

Razigranim maskenbalom otvorena Dečja nedelja

SMEDEREVO, 7. oktobar 2019 – Predškolska ustanova „Naša radost“ organizovala je danas na gradskom trgu maskenbal pod sloganom „Dobri ljudi zdravo, imam svoje pravo“, što je ujedno i prvi program u okviru obeležavanja Dečje nedelje u Smederevu koja će trajati do kraja sedmice.

Kostimirana deca, vaspitači i roditelji prošetali su Ulicom kralja Petra i podelili građanima crteže sa porukama. Vaspitači-voditelji informisali su tom prilikom i podsetili na najznačajnije momente Konvencije o pravima deteta uz isticanje odgovornosti za brigu o sebi i drugima. Potom su zajedno plesali na Trgu, uz taktove dečjih pesama, pred radoznalim Smederevcima kojima su izmamili osmehe.

Članica Gradskog veća zadužena za resor obrazovanja i prosvete, Svetlana Mihajlović, sa rukovodstvom Ustanove je uživala u dečijem maskenbalu.

„Zadovoljstvo mi je da vidim maštovito maskiranu i nasmejanu decu danas kada počinje obeležavanje Dečije nedelje. I to nije sve, mališani će danas obići i Narodnu biblioteku Smederevo, gde će učestvovati u radionicama, a planiran je i besplatan upis za sve predškolce“.

Prema njenim rečima, za Dečiju nedelju pripremljeni su  različiti programi za decu svih uzrasta.

„Imamo organizovan i đački parlament, gde će stariji osnovci, od petog do osmog razreda, govoriti o dečijim pravima, zatim sportska dešavanja na glavnom gradskom trgu, predstaviće se i fudbalski klub ’Petlić’, a u Narodnu biblioteku dolazi dečiji pisac Dejan Aleksić na druženje sa osnovcima. Moram da napomenem da je lokalna samouprava obezbedila prevoz za sve učenike osnovnih škola za predstavu „Aladinova čarobna lampa“ Narodnog pozorišta iz Kruševca u petak, a predstave su od 10 i 12 časova“, rekla je Mihajlović i pozvala Smederevce da dođu i sutra u podne na Trg, na druženje sa učenicima osnovnih škola koji će slikati na temu: ’Pred tobom stoji polje, sasvim je bele boje’.“

Kao što kaže pomenuti dečji pesnik Dejan Aleksić, koji će se predstaviti mališanima u četvrtak, 10. oktobra od 11 časova u smederevskoj Narodnoj biblioteci: „Danas je počelo juče i deo je našeg plana: Dečja prava se ne uče, već se žive svakog dana!“

Inače, mališani će u okviru Dečje nedelje posetiti i Narodnu biblioteku i upoznati  za većinu njih čitav jedan neotkriveni svet, u knjigama. Danas su u poseti bila deca Predškolske ustanove „Naša radost“, iz objekta „Hajdi“, grupe „Maze“ i „Švrće“. Dan kasnije određen je za predškolce iz grupa „Zvezdice“ i „Sunce“, a u sredu Narodnu biblioteku pohode deca iz objekta „Kockice“, grupe „Čarobnjaci“ i „Vilenjaci“.

Exit mobile version