Pismo nadležnima zbog konstantnog masakra soma na Dunavu

5. oktobar 2019 – Ujedinjeni ribolovci Srbije su se obratili svim relevantnim faktorima da u okviru svojih ovlašćenja reaguju i pomognu da se spreči, sada već višenedeljni masakr soma na delu gornjeg Podunavlja. U pitanju su, kako objašnjavaju, tereni RP Dunav I, oko Bogojeva, Bezdana i Apatina. Prekomerni izlov vrši se iz čamaca, veštačkim mamcima, pri čemu se masovno krše propisi o dozvoljenom dnevnom ulovu (jedna riba teža od 5 kg, odnosno najviše tri soma te ukupne težine, a duža od 60 cm), koji se višestruko prebacuje u mnogim slučajevima, kao što se vidi i sa slika koje u prilogu dostavljamo, a uz to je dobar broj tih riba nelegalno ulovljen (ne za usta, već potkačinjanjem, za telo), navodi se u pismu.

Naravno, najveći deo tako ulovljene ribe se potom stavlja u nelegalni promet, objašnjavaju Ujedinjeni ribolovci, tako što se prodaje ribljim restoranima, čardama, ribarnicama ili direktno na pijacama i drugim mestima na kojima se nelegalno prodaje riba. Zbog toga značajnu štetu trpe i pošteni privredni ribari i svi ostali koji vrše legalni promet u okviru zakona ulovljene ribe, a na šteti je i država, koja je uskraćena i za porez na promet te ribe i za porez na dobit onih koji tom ribom trguju, stoji u obraćanju.

Ujedinjenim ribolovcima Srbije, kako kažu, poznato je da korisnik tog RP, kao i šira javnost, uključujući i organe unutrašnjih poslova znaju za sve ovo, što nije nikakva tajna, budući da je na udarnim mestima usred dana prisutno i po 30 čamaca iz kojih nesavesni ribolovci kradu ribu bez ikakvog straha od kontrole, što se dešavalo i prošle godine u ovo vreme, u praktično jednakom obimu.

Molimo Vas, završavaju pismo Ujedinjeni ribolovci, da ovaj naš apel shvatite ozbiljno i da reagujete što pre i što efikasnije, kako bi važan i veoma ugrožen prirodni resurs bio što efikasnije zaštićen, u opštem interesu.

Foto: http://www.ujedinjeniribolovcisrbije.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!