Otvorena fabrika “Mayekawa SRB” u Smederevu

SMEDEREVO, 4. oktobar 2019 – U Smederevu je danas svečano otvorena fabrika za proizvodnju industrijskih rashladnih kompresora „Mayekawa SRB“. U prisustvu japanskog ambasadora, gradonačelnice Smedereva, rukovodstva fabrike, kao i brojnih gostiju iz zemlje i inostranstva, simbolično su zasađena stabla japanske trešnje, čiji cvet, po verovanju, donosi uspeh.

„Mayekawa“ (Mycom) je čuvena, svetski poznata, japanska firma za proizvodnju rashladnih kompresora, koja posluje još od 1924. godine. Predstavništvo za Evropu, Afriku i Malu Aziju je „Mayekawa Europe“ sa sedištem u Belgiji, gde se jedinice agregatiraju. Zbog veće potražnje i, posledično, povećane proizvodnje, izgrađena je i druga fabrika u Evropi, ova danas otvorena – „Mayekawa SRB“ u Smederevu.

Firma „Mayekawa SRB“ je registrovana 10. januara 2018. godine od strane japanske kompanije istog imena. Kompanija je kupila zemljište od Grada Smedereva u Industrijskom parku na kome je izgradila proizvodne kapacitete od  5.000 metara kvadratnih. U maju 2018. Je počela gradnja objekta, a godinu dana kasnije je završena. Firma u Smederevu je počela da radi 15. maja ove godine.

U međuvremenu su proizveli rashladne agregate za Španiju, Poljsku, Nemačku. Kvalitet isporučenih agregata je izuzetno visok, zato što se svi zavareni spojevi kontrolišu  radiografskim ispitivanjem (rentgensko snimanje), po čemu su jedinstveni u Srbiji.

Prema rečima direktora, Žikice Andrejevića, trenutno su zaposlena 33 radnika i ovo je tek prva faza poslovanja. Planira se izgradnja još dva objekta, a očekuje se da posle toga bude uposleno do 300 radnika.

Opširniji razgovor sa Žikicom Andrejevićem, direktorom  firme „Mayekawa SRB“, možete da pročitate u okviru narednih objava na portalu Podunavlje.info.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!