Srpsko-kinesko preduzeće za gradnju industrijskog parka dobilo odobrenje

3. oktobar 2019 – Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je Republici Srbiji i kineskoj China Road and Bridge Corporation (CRBC) da osnuju zajedničko preduzeće radi izgradnje industrijskog parka na severnoj obali Dunava. Zajedničko preduzeće će projektovati, izgraditi, finansirati, upravljati i održavati industrijski park, a finansiraće se od davanja u zakup industrijskih postrojenja, skladišta, poslovnih zgrada i drugih objekata, prodaje ili zakupa zemljišta u svom vlasništvu, naknade upravljanja imovinom i pružanja usluga, i ostalih usluga u skladu sa poslovnim planom.

Početak izgradnje još uvek nije poznat, a zavisiće od „odobrenja planske i projektne dokumentacije i potrebnih pripremnih radova, prenosi danas Nova ekonomija.

Projekat obuhvata tri glavna segmenta: međunarodni trgovinski centar površine osam hektara, industrijski park na 247 hektara i visoko-tehnološki park na 20 hektara.

Trgovinski centar će činiti centar za prodaju reobe široke namene, logistički i centar za skladištenje robe, izložbeni centar i drugo.

Industrijski park će činiti radionice, magacini, administrativne zgrade, uslužni objekti, a visoko-tehnološki park će imati tehnološki inkubator, sopstvene uslužne objekte i administrativnu zgradu.

CRBC u Srbiji radi na Koridoru 11, a izgradio je i most Zemun-Borča. U preduzeću koje će osnovati sa Republikom Srbijom imaće pojedinačnu kontrolu, što znači da „sve bitne odluke donosi samo CRBC“, navodi se u odluci Komisije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!