Komunalci započinju štrajk 16. oktobra ako im Vlada ne poveća zarade

BEOGRAD, 2. oktobar 2019 – Zaposleni u komunalnom sektoru Srbije će, ukoliko Vlada Srbije do 9. oktobra ne ispuni zahtev za povećanjem zarada za najmanje 13 odsto, stupiti u generalni štrajk, koji će početi 16. oktobra, navodi se u saopštenju koje je danas popodne objavila Informativna služba Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Na takvu odluku, donetu na današnjoj sednici Predsedništva Sindikata zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti Srbije, uticao je ignorantski odnos Vlade prema komunalnom sektoru, koji je već šest godina izuzet od ikakvog povećanja zarada, a koje su dodatno neopravdano umanjene u prethodnih pet godina za 10 odsto. To je dovelo do toga da zaposleni u komunalnom sektoru, sa prosečnom zaradom od 36.000 dinara, ne mogu da zadovolјe ni potrebe minimalne potrošačke korpe, stoji u saopštenju.
Da su komunalci, kako kažu, u izuzetno teškom položaju svedoči i činjenica da više od 35 odsto zaposlenih prima minimalnu zaradu, a taj broj će se, sa povećanjem minimalne cene rada za 2020. godinu, povećati na više od 40 odsto, dok će zarade svih radnika do više stručne spreme biti u visini „minimalca“.
Iako je na takve alarmantne podatke Sindikat ukazivao više puta, kroz dopise i zahteve za održavanjem sastanaka, navode dalje komunalci,u projekciji povećanja zarada javnom sektoru nisu predviđena dodatna sredstva za komunalne radnike, sem povraćaja od pet odsto.
Do zajedničkog rešenja nije došlo ni nakon nedavno upućenog pisma predsednici Vlade Ani Brnabić, u kojem je Sindikat zahtevao da se održi hitan sastanak radi razjašnjenja i nužnosti povećanja zarada u ovoj delatnosti, niti nakon neposrednih razgovora u Ministarstvu finansija. Zato je Sindikat prinuđen da preduzme sva raspoloživa sredstva sindikalne borbe za ostvarivanje svojih prava, tvrde oni.

Foto: Sindikat komunalaca Srbije

Skorašnji članci

error: Content is protected !!