Site icon podunavlje.info

Afera „Indeks“ dobija epilog: Zbog prodaje diploma 120 godina robije

Novosti.rs, 3. oktobar 2019 – Na suđenju za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, u takozvanoj aferi „Indeks“, Više javno tužilaštvo u Smederevu je u završnoj reči, za 27 okrivljenih za primanje mita i podstrekavanje na primanje mita, zatražilo više od 120 godina zatvora, saznaju „Novosti“. U zavisnosti od broja radnji, predložene su kazne u rasponu od dve do 11 godina robije. Inače, za krivično delo primanje mita zaprećeno je maksimalnih 12 godina iza rešetaka.

Pred Višim sudom u Smederevu u sredu je počelo iznošenje završnih reči. Posle tužioca, u jednom od najobimnijih postupaka u državi koji traje punih deset godina, u sredu su završne reči počeli da iznose branioci profesora optuženih za prodaju ispita. Tužilac je za nekoliko optuženih tražio kazne od po 11 i 9 godina zatvora. Takođe zahteva i oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi.

Afera „Indeks“ izbila je 2007. hapšenjem profesora na Pravnom fakultetu u Kragujevcu zbog primanja mita. Na prvoj optužnici iz te godine našlo se 37 optuženih za primanje mita, a drugom je obuhvaćeno još 49 osoba, pre svega onih koje su davale mito. Optužnice su spojene za ukupno 89 optuženih za 122 krivična dela i 250 radnji, a suđenje je počelo 21. septembra 2009. Prema optužnici, položeni ispit koštao je od 500 do 1.000 evra, a diploma od 12.000 do 16.000 evra. Među zvučnijim imenima na prvoj optužnici se našao Oliver Antić, bivši dekan beogradskog Pravnog fakulteta, Miroljub Simić, tadašnji dekan Pravnog iz Kragujevca, Emilija Stanković, pomoćnica ministra prosvete…

Advokati odbrane u sredu su, pred sudskim većem kojim predsedava sudija Slađana Bojković, započeli sa završnim rečima.

Branilac prvooptuženog Saše Jovanovića, Milovan Ružojičić ukazao je da „postupak od prvog dana obiluje pretnjama, ucenama i pritiscima na optužene.

– Oni su tokom 13 godina od početka ove afere preživeli pakao i stravičan medijski pritisak – rekao je Ružojičić. – Optužnica je spisak želja tužilaštva, a ne dokaza. Predložene kazne tužioca su visoke i nelogične.

Inače, njegov branjenik Saša Jovanović, auto-limar iz Donje Livadice, označen je kao nulta tačka afere „Indeks“. On je, prema optužnici, policajcu Tomislavu Spasiću ponudio „da mu sredi diplomu“ na ovom fakultetu. Policajac je to prijavio pretpostavljenima, i ubrzo dobio status insajdera u aferi.

Branilac Slobodan Svrzić, koji zastupa više optuženih, u završnoj reči potencirao je da su dokazi u ovom procesu obezbeđeni nezakonito. On je objasnio zbog čega je sporna uloga policijskog službenika tokom istrage na fakultetu kao „prikrivenog islednika“ što je, inače, bio prvi put da je u jednom krivičnom postupku u Srbiji korišćen tajni agent. Tako je snimljen audio i video materijal kojim je potkrepljena optužnica, a koji je, po mišljenju branilaca, pribavljen nezakonitim postupanjem policajca.

Profesorka Dragana Petrović nije iznela odbranu jer joj je sud, na njen zahtev, omogućio dodatno vreme za pripremu završne reči, te će odbranu izneti 15. oktobra. Tada će završne reči dati i optuženi profesori Emilija Stanković, Nenad Đurđević i Ivan Čukalović.

„BESMISLEN ZAHTEV“

VELIKI broj optuženih i dalje su profesori fakulteta u Kragujevcu. Optuženi profesori Emilija Stanković, Milena Petrović, Božin Vlašković i Sveto Purić obavestili su sud da su od 1. oktobra ove godine zvanično penzionisani. Zbog ovoga, Emilija Stanković je ocenila kao besmislen zahtev tužilaštva koje je tražilo zabranu obavljanja profesije za optužene.

ODUSTALI OD ANTIĆA

JEDAN on najpoznatijih optuženih bio je Oliver Antić (na slici), tada profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu. Proces protiv njega je razdvojen i prebačen u beogradsko tužilaštvo. Na kraju se odustalo od krivičnog gonjenja.

IZDVOJEN POSTUPAK

PROCES protiv profesora i bivšeg dekana kragujevačkog fakulteta Predraga Stojanovića je, zbog bolesti, izdvojen. On je prvi put saslušan 2016. godine – osam godina od početka procesa nakon što mu je određen pritvor zbog neodazivanja sudskim pozivima. Izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice za mito i prodaju ispita studentima.

Izvor: novosti.rs, autor: Jelena Ilić

Foto/ilustracija: podunavlje.info

Exit mobile version