Pobednik sav izbušen rupama od metaka

BEOGRAD, 2. oktobar 2019 – Spomenik Pobednik, koji će biti restauriran u ateljeu smederevskog vajara Zorana Kuzmanovića, osim štete koju mu je vreme nanelo, ima i višestruke “ustrelne rane”, od gelera i i metaka. “Iako prolaznicima koje gleda sa visine od 17 metara deluje nedodirljivo, Pobednik na sebi nosi tragove burne istorije čiji je svedok bio – čak 30 rupa od metaka je uočeno tokom 3D skeniranja našeg junaka”, navodi se danas na Twitter profilu Pobednika.

Da, Pobednik odskora ima i svoj profil na Twitter-u, otvoren ovog meseca, oktobra 2019. Jeste da ima više od 90 godina, ali očigledno prati trendove. Šala na stranu, profil su otvorili ljudi iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i na njemu će svi zainteresovani moći da se upoznaju sa istorijom jednog od naših najčuvenijih spomenika, ali i da prate tok restauracije. Radovi na rekonstrukciji započeli su 2. septembra i planirani rok za njihovo izvođenje je šest meseci.

Pobednik je, podsetimo, podignut 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, a povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Foto/ilustracija: Twitter printscreen

Skorašnji članci

error: Content is protected !!