Prihrana u zasadima voća nakon berbe

GALENIKA/FITOFARMACIJA, 1. oktobar 2019 – Prihrana, nega i radovi u voćnjaku se ne završavaju berbom. U periodu od berbe do zimskog mirovanja voćaka završavaju se procesi formiranja rodnih pupoljaka i njihovih generativnih organa.

Neophodno je biljkama dati lako pristupačne mikroelemente koje će brzo usvojiti i deponovati u svojim organima za snažniji start naredne vegetacije. Pre opadanja lišća voćka povlači sva hraniva u svoje drvenaste organe i korenov sistem. Pre nego što počne povlačenje sokova u biljkama važna mera je tretman hranivima folijarnim putem.

Kod koštičavog voća nakon berbe izuzetno je važan tretman koji će biti priprema voćaka za narednu vegetaciju i obezbediti inicijalnu snagu za cvetanje i listanje biljaka na proleće.

Tretmane je potrebno obaviti pre početka žućenja listova dok su listovi fotosintetski aktivni. Preporuka za obavljanje tretmana u zasadima koštičavog voća (višnja, trešnja, nektarina, breskva, kajsija, šljiva) nakon berbe je primena preparata na bazi bora FOLIGAL BOR 150 2 l/ha, cinka FOLIGAL CINK 700 u količini od 1 l/ha i mangana FOLIGAL MANGAN 500 u količini od 1 l/ha.

Važna napomena: Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Foto: Galenika-Fitofarmacija

Skorašnji članci

error: Content is protected !!