Site icon podunavlje.info

Rekonstrukcija sistema i ugradnja opreme najnovije generacije

SMEDEREVO, 28. septembar 2019 – Žitelji Mihajlovca, Lunjevca i Seona dobili su, na četiri lokacije,  najsavremeniji sistem dezinfekcije vode za piće, a rešen je i problem 72 potrošača u Kolarskoj ulici koji su godinama muku mučili sa neurednim vodosnabdevanjem, rečeno je u Javnom komunalnom preduzeću Vodovod Smederevo portalu Podunavlje.info.

Rad novog postrojenja u jednom od tih sela, u Seonama, objasnio nam je Radiša Blagojević, rukovodilac Sektora proizvodnje i distribucije u JKP Vodovod Smederevo.

“Pre nekoliko godina je Vodovod preuzeo svih devet seoskih autonomnih sistema koji su imali određene poteškoće. Te nedostatke smo otklanjali korak po korak, a jedna od najbitnijih stvari u vodosnabdevanju je bila dezinfekcija vode. Za početak smo ugradili sisteme koji su davali rezidual u granicama propisanim Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Međutim, to nije bilo rešenje za duži vremenski period, pa se pristupilo ugradnji automatskih sistema za doziranje natrijumhipohlorita, sredstva za dezinfekciju vode. Radili smo fazno, u prvom koraku četiri autonomna sistema, u drugom jedan i u poslednjem koraku još četiri, tako da su sada sva sela pokrivena automatskim sistemima za doziranje hlora”, rekao je Blagojević i pojasnio da su sistemi najnovije generacije, smešteni u postojećim objektima ili kontejnerima poput ovog u Seonama.

Ovaj najsavremeniji sistem dezinfekcije vode ima mogućnost daljinskog praćenja iz fabrike vode, a može i da se nadogradi, kako bi se upravljalo sistemom “na daljinu” po ukazanoj potrebi. Projekat je finansiran sredstvima lokalne samouprave, a investicija za pomenuta četiri sela je iznosila dva miliona i 800 hiljada dinara.

Vikend naselje na Kolarskom putu, koje pripada Kolarima, ranije je bilo povezano na vodosnabdevanje autonomnog sistema tog sela. Jedan krak te mreže vodovodne linije u dužini od oko 1.200 metara prema gradu ima 72 korisnika. Građani su se žalili da imaju neuredno vodosnabdevanje, posebno leti, kada se prekomerno troši voda i hidrofor iz Kolara do njih faktički ne može da dopremi dovoljnu količinu vode sa odgovarajućim pritiskom. Uvaženi su njihovi zahtevi i krenulo se u rešavanje.

“Ovaj višegodišnji problem smo okončali pre nedelju dana. Blindirali smo taj odvod ka ovom naselju i priključili smo ih na vodovodnu mrežu koju smo imali u Kolarskoj ulici, tako da sada i oni imaju uredno vodosnabdevanje iz gradskog sistema”, kazao je Saša Botić, izvršni direktor za tehničke poslove u JKP Vodovod.

Trenutno se, objašnjava Botić, radi zamena vodomera i potpisivanje ugovora, a upravo u ovom naselju se sprovodi i pilot projekat ugradnje vodomera sa daljinskim učitavanjem, što se do sada radilo samo u užem gradskom jezgru, u Ulici kralja Petra sa bočnim ulicama, gde su vodomeri bili nedostupni.

Da je stvarno tako i da je kvalitetna voda za piće, u dovoljnim količinama, sa odgovarajućim pritiskom, stigla napokon i do njih, potvrdio nam je jedan od žitelja ovog naselja i jedan od inicijatora rešavanja ovog problema, Nenad Zivgarević.

“Ima dosta onih koji žive ovde, osim nas vikendaša. Finansirali smo svojevremeno izgradnju ovog dela vodovoda, po 1.800 tadašnjih maraka. To je u početku bilo dobro, međutim, godinama su se ljudi ilegalno priključivali, pa smo svakog leta, u julu i avgustu ostajali bez vode. Poslednje četiri godine je stanje bilo nepodnošljivo. Onda smo pokrenuli inicijativu da se priključimo na gradski sistem. Išlo je sporo, ali smo ipak uspeli uz pomoć JKP Vodovod da to realizujemo. Moram da istaknem veliku ulogu, na političkom nivou Jasmine Vojinović, koja je razumela naš problem i inicirala da MZ Kolari omogući Vodovodu da izvodi radove, jer je tu bio gorući problem”, pojasnio je Zivgarević i zahvalio se svim akterima u rešavanju za njih velike nevolje.

Direktor JKP Vodovod Smederevo Srđan Stojković kaže da je to za njega najlepši kompliment – zadovoljan korisnik. Veruje, kaže Stojković, da su svi potrošači u delu autonomnih sistema koje smo obišli, u lancu onih koji su inovirani tehnologijom poslednje generacije, zadovoljni.

“To je oko 2.200 priključaka, desetak hiljada korisnika. U prethodne dve godine smo omogućili uredno vodosnabdevanje za 16.000 korisnika, sada idemo dalje. Napominjem da je, od kada je Vodovod preuzeo autonomne sisteme, uložio više od 35 miliona dinara da se dovedu u kakvo-takvo stanje da možemo da ih kontrolišemo. Sa ovim što ste videli, završena je prva faza. Druga, možda još važnija, jeste uredno vodosnabdevanje u pojedinim selima u kojima ga nemaju, pre svega zbog nenamenske potrošnje. Ove godine ćemo u saradnji sa lokalnom samoupravom da izgradimo novi bunar u Drugovcu, zajedno sa novim postrojenjem i novom mrežom, u vrednosti od oko četiri miliona dinara. Planiramo da takve sisteme sredimo u još nekoliko sela u 2020. godini, za još 10.000 korisnika, sa ovih 16.000 to će biti ukupno 26.000 zadovoljnih korisnika, što je impozantan broj. Posle nam ostaje praćenje, povećanje kapaciteta po selima i unapređenje vodosnabdevanja, poput daljinskog očitavanja, nadamo se kod svih korisnika. Nastavljamo izradu projektne dokumentacije, a dve trećine je usmereno na izgradnju kanalizacione mreže. Ispostavljamo 32 i po hiljade računa svakog meseca, dakle ogroman broj korisnika je u našoj ingerenciji”, zaključio je direktor.

Inače, interna laboratorija u JKP Vodovod u Smederevu redovno kontroliše kvalitet vode za piće, rezidual sada prati i daljinski i na terenu u svim autonomnim sistemima, tri puta nedeljno, a analizu vode i kontrolu ispravnosti vrši i Zavod za javno zdravlje iz Požarevca, kako to zakon predviđa, jednom mesečno.

PR

Exit mobile version