Evropski dan jezika obeležen u školama u Velikoj Plani i Radincu

VELIKA PLANA/RADINAC, 26. septembar 2019 – U klubu „Gimnazijalac“ u planjanskoj Gimnaziji, Stručno veće stranih jezika i sekcija „“Defrenglish“ pripremili su poseban program povodom Evropskog Dana jezika, a po prvi put je i u OŠ ,,Ivo Andrić“ u Radincu obeležen ovaj dan.

U Gimnaziji u Velikoj Plani su članovi sekcije „Defrenglish“ prvi deo programa posvetili nedavno preminuloj profesorki francuskog i latinskog jezika Bojani Čolić, koja je i sama, deset godina, zajedno sa svojim kolegama učestvovala u pripremanju programa za obeležavanje ovog datuma. U drugom delu prisutni su bili u prilici da učestvuju u neobičnom jezičkom druženju profesora i učenika gde su obe strane dobile priliku da progovore o temama koje nisu usko vezane za gradivo. Jedini uslov u komunikaciji bio je da se odabere bilo koji strani jezik koji se izučava u ovoj školi: engleski, francuski ili nemački. Tako je, na stranim jezicima, jedino moglo da se razgovara sa učesnicima ovog interaktivnog programa.

U holu Osnovne škole „Ivo Andrić“ u Radincu danas je otvorena izložba plakata na kojoj su prikazane kulturno-istorijske vrednosti velikih evropskih zemalja i zanimljivosti o njima. Otvaranje izložbe je obogaćeno predstavljanjem na evropskim jezicima, dramskim skečom ,,Pogodi iz koje evropske zemlje dolazim“ i recitacijama na stranim jezicima. Izložbu i prateći program pripremili su učenici odeljenja 5/2 uz pomoć drugova i drugarica iz drugih odeljenja petog, šestog i sedmog razreda, zajedno sa Miljanom Kravić, nastavnikom Srpskog jezika i književnosti, i drugim nastavnicima maternjeg i stranih jezika.

Ciljevi Evropskog dana jezika su informisanje javnosti o značaju učenja jezika i proširivanje palete jezika u cilju povećavanja stepena višejezičnosti i međukulturološkog razumevanja, promovisanje jezičkog i kulturološkog bogatstva Evrope, kao i podržavanje celoživotnog učenja jezika, kako u okviru škola, tako i van njih.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!