Nova radna godina u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“

SMEDEREVO, 25. septembar 2019 – Predškolska ustanova „Naša radost“ u Smederevu je ovu radnu godinu započela sa 140 vaspitnih grupa u deset objekata, ukupno je upisano 3.017-oro dece, uključujući i seoske mesne zajednice. Od ovog broja, 964 mališana su predškolci, što je, za sada, nešto manji broj u odnosu na prošlu godinu. Po prvi put je i roditeljima omogućen upis preko elektronske prijave, što smanjuje vreme i fizičko angažovanje roditelja, navode u ovoj ustanovi.

Ove godine je na teritoriji Smedereva otvoren najveći broj seoskih grupa – 19 pripremno-predškolskih i 17 mešovitih, uzrasta od tri do pet i po godina. Pokrivena su sva sela na teritoriji grada Smedereva, čak i ona sa malim brojem dece, što do sada nije bio slučaj. Učinjeno je to, napominju u „Našoj radosti“, uz podršku lokalne samouprave.

Planirano je i otvaranje novog objekta u zgradi „Monopola“, to bi trebalo da smanji listu čekanja na upis u vrtić, što je  jedan od najvećih problema u okviru predškolskog obrazovanja, ne samo u Smederevu, već na teritoriji cele Srbije. U ovom momentu je u Smederevu oko stotinu dece na listi čekanja. U jednom momentu je bilo dve stotine, kažu u ovoj predškolskoj ustanovi, ali se reorganizacijom rada, pomeranjem zabavišta u popodnevnu smenu i oslobađanjem prostora za tri mešovite vaspitne grupe, sa tadašnje liste uključilo stotinu dece. U slučaju otvaranja novog objekta, Smederevo bi verovatno bio jedan od retkih gradova bez liste čekanja za upis dece u vrtiće. Cilj je stopostotni obuhvat, naročito inkluzivne i dece iz osetljivih grupacija.

Jedna  od najvažnijih investicija biće potpuna zamena krova u objektu na Papazovcu, koji je godinama prokišnjavao. Pokrenuta je javna nabavka za sanaciju krova, a sledi i renoviranje objekta na Carini, sredstvima EU, zbog unapređenja energetske efikasnosti i bezbednosti u vrtiću, što podrazumeva  kompletnu zamenu kotlarnice, kao i nameštaja, dok je stolarija prošle godine promenjena sredstvima Fondacije Novaka Đokovića.

U vaspitno-obrazovnom radu svakako je najvažnija bezbednost dece, što ističu i u ovoj ustanovi. Prošlog septembra krenulo se sa ugradnjom interfona i strogom kontrolom pristupa, takozvani „anti-vandal“ sistem, koji je zaživeo u 80 posto objekata, a vrlo brzo, do kraja nedelje, biće ugrađeni u još dva smederevska objekta. To znači da iz objekata Predškolske ustanove „Naša radost“ deca neće moći da izađu bez pratnje odraslih.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!