Site icon podunavlje.info

Dunav – naša glavna kanalizaciona cev?

SMEDEREVO, 22. septembar 2019 – U junu ove godine, o Danu Dunava, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je kazao da naša najveća reka iz Srbije ističe čistija nego što je u nju utekla i dodao da „tome uzrok nije što smo mi pažljivi prema Dunavu, nego je što i nemamo neku naročitu privredu koja bi značajno zagađivala sam Dunav“. Mnoge koji su ovo čuli ili pročitali je iznenadio iskrenošću u drugom delu ove tvrdnje, verovatno i one koji su ga na to mesto izabrali. No…

Davnašnja pesmica-pošalica Miljenka Žuborskog „Oj Dunave reko plovna, tvoji vali nose g…a“ sadašnja je, na žalost, aktuelna tužbalica. Ministar je mislio da Dunav, zbog manjka „neke naročite privrede“, po svom hemijskom sastavu postaje čistiji kad prođe pored naših gradova i sela, ne i mikrobiološki. Jer, samo u Beogradu na 58 (pedeset i osam) mesta kanalizacija se direktno izliva u Dunav! U Smederevu je ta brojka deset puta manja, ali to još ne znači da je Dunav ovde čistiji, naprotiv. Dunavski vali sva ta, i od Beograda i od svih drugih mesta uzvodno, donose ovde, Smederevo samo daje svoj skromni doprinos. Ono, Dunav je toliki da, kaže ministar, svojom veličinom može to da reciklira. Da li je baš tako?

Istraživanje, koje je su, nekoliko meseci nakon ministrove izjave, sproveli stručnjaci Medicinskog univerziteta u Beču i Gracu, Tehničkog univerziteta u Beču i privatnog fakulteta Karl Landštajner u Kremsu, pokazalo je alarmantno onečišćenje vode fekalijama na našem delu toka Dunava, koje se kreće „od kritična do veoma zagađena“, sa značajnim prisustvom ešerihije koli, bakterije koja je glavni indikator zagađenosti vode fekalijama.

Izvor: Agencija za zaštitu životne sredine

Kvalitet vode na Dunavu kod Smedereva ispituje ovlašćena laboratorija Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu. Čini to tokom letnjih meseci, sezone kupanja dakle, i „na osnovu izvršenih ispitivanja u 2019. godini utvrđeno je da se fizičko-hemijski  parametri nalaze u granicama dozvoljenih vrednosti, osim parametra HKP (hemijska potrošnja kiseonika) koji ukazuje na povećan sadržaj organskih materija u vodi reke Dunav“. Ukupna koncentracija fekalnih koliformnih bakterija, ešerihije koli i fekalnih enterokoka – sve to čini da je Dunav kod Smedereva u četvrtoj klasi ekološkog statusa, objašnjavaju iz Zavoda. To znači – „ne preporučuje se za kupanje i rekreaciju“,  i to, tim rečima, stoji u izveštaju Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu. Poslednja klasa koja to dozvoljava je treća. I tako je godinama unazad.


Izvor: Zavod za javno zdravlje Požarevac

Ima li šanse da se tu nešto promeni? Da kanalizacija u Smederevu ne ide direktno u Dunav… Ne jednom, pa i kada je ovde bila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, čuli smo da je „u planu“ podizanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i u Smederevu. Zoran Krstić, načelnik Odeljenja za urbanističko-komunalne i imovinsko-pravne poslove u smederevskoj Gradskoj upravi, u čijem sastavu je i Grupa za zaštitu životne sredine, kaže da je „projektna dokumentacija za postrojenja za preradu otpadnih voda grada Smedereva izrađena, i da, na osnovu nje, potrebna investiciona ulaganja za izgradnju iznose oko 16 miliona evra“.

– Izdvojena je i parcela od oko 6 hektara za tu namenu, na samoj obali Dunava, u Industrijskoj zoni – objašnjava Krstić.

Parcela da… Ali, 16 miliona, i to evra, nije nešto što bi grad sam mogao da izdvoji, ma koliko da brine o zaštiti životne sredine. Pri tome, sve i da, na neki trik, Smederevo nađe te pare, uvek ostaju oni uzvodno koji će niz Dunav ovamo doterati svoj deo toga što im izlazi iz kanalizacije.

Kanalizacija – direktno u reku

Pominjani austrijski stručnjaci, koji su došli do zaključka da se kod nas, kako su to novinari slikovito preveli, „Dunav davi u fekalijama“, tvrde da je jedino rešenje sveobuhvatna izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda. Ne pričaju to napamet, u Austriji su, nakon izgradnje ovih postrojenja u najvećem broju gradova, sada parametri zagađenja ešerihijom koli svedeni na vrednosti koje se vode kao „umereno zagađenje“. Daleko od našeg „kritičnog“, po istoj nomenklaturi u vrednovanju. Tako oni nama sada šalju dunavsku vodu maltene bez zloglasnih bakterija. Ali, s obzirom da, za razliku od naše privrede koja, kako reče ministar, „i nije neka“, njihova poprilično radi, verovatno malo više zagađenu po tom osnovu. Na šta mi onda, dunavskim valima, dodamo svoja…

Projekat „Smederevo na Dunavu“ sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Exit mobile version