Borba protiv smeća: Nije teško biti k’o sav normalan svet

SMEDEREVO, 18. septembar 2019 – Smeće, smeće, smeće… Rešavanje ovog problema jedan je od najvažnijih komunalnih zadataka lokalnih samouprava i nadležnih javnih preduzeća u čitavoj Srbiji, pa je tako i u Smederevu.

Čišćenje i pranje ulica, pražnjenje kontejnera i odvoženje smeća, svakako su bitni, ali je možda i dobrim delom udeo u čistoći grada, otežavajući a trebalo bi da bude olakšavajući, nas građana. Koliko pomažemo ili odmažemo u stvaranju boljih životnih uslova sebi i našoj deci, pitanje je za svakoga od nas.

Pozitivan primer je komšija na čelu jedne od velikih stambenih zgrada u MZ Slavija. Često je sa članovima najuže porodice, uglavnom vikendom, sakupljao smeće u neposrednoj blizini dva ulaza i oko čitave zgrade. Onda je postavio improvizovane kante pored klupe za odmor. I šta se dogodilo? Prvo, malo je ko od nekoliko desetina vlasnika stanova iz oba ulaza, izrazio želju da pomogne u čišćenju.

Ovde su bile komšijine kante a sada je smeće

Da li je potrebno reći da dnevno ima na kilograme raznog sitnog smeća, od plastičnih kesa, flaša do svih mogućih sitnica kojih možete da se setite, a koje su u određenom trenutku nekome očigledno bile višak, ili su pale sa terasa, štipaljke, pa i veš koji se sušio. Uglavnom se to što je palo više i ne pogleda a ne daj bože da se ukloni. Možda je ljude blam da čiste sopstveno smeće. U jednom trenutku se komšija umorio i sada ove površine čisti samo nadležno komunalno preduzeće. A kante koje je postavio su u rekordnom roku polomljene, potom i nestale.

Kad bi postojalo svetsko prvenstvo u kaljanju i uništavanju životne sredine verovatno bismo konkurisali za medalju. Divlje deponije, bacanje smeća gde god stignemo, pa čak i sa prozora i terasa stambenih zgrada, nije retka pojava. Nažalost. Ne postoji javno preduzeće koje može svojim radom da odgovori nesavesnom ponašanju građana i u manjim sredinama, a kamoli u gradu poput Smedereva.

Novi kamion za pražnjenje podzemnih kontejnera

Za pohvalu su napori koji se ulažu u obnavljanje mehanizacije, neophodne da se sakupi i odnese naše smeće, tone i tone koje proizvodimo svakodnevno. Naime , smederevsko JKP „Zelenilo i groblja“ nedavno je nabavilo novi kamion za pražnjene podzemnih kontejnera, naravno i odvoženje smeća iz njih ali i nadzemnih. Za sada podzemnih kontejnera ima na devet lokacija u gradu, a plan je da ih do kraja godine bude još toliko. Raspisana je javna nabavka za njihovu kupovinu. To novo „čudo tehnike“ košta 12 miliona dinara bez PDV-a, 10 miliona su sredstva grada, a još dva je dodalo JP „Zelenilo i groblja“. Ovo javno preduzeće već ima jedan specijalizovan kamion za tu namenu, ali je bio problem šta ako se pokvari ili iz nekog drugog razloga ne bude u funkciji, pošto nijedno drugo vozilo ne može da se koristi za pražnjenje podzemnih kontejnera.

Dva nova kamiona Iveco od po 3 i po tone nosivosti

Stari vozni park je nevolja i u ovom javnom preduzeću kao i u većini drugih, ali se polako obnavlja, pa je pre nedelju dana rukovodstvo grada svečano uručilo ključeve dva nova teretna vozila Iveco, kipera nosivosti od 3,5 tona JKP Zelenilu i groblja. Nabavka i ovih vozila je finansirana iz budžeta grada Smedereva, a reč je o 6 miliona dinara.

Ali, džabe svi kamioni ako građani ne pomognu. Ili bar da ne odmažu. Fotografije koje vidite snimljene su, bukvalno, na par metara od kontejnera ili kanti za otpatke. A kontejneri i kante su u tom momentu bili poluprazni, nema izgovora. Nekom je bilo teško da prošeta tih nekoliko koraka… Šta tek reći za kese sa đubretom naslonjene na kontejner, ili one nehajno bačene na mesto na kome se odlaže PET ambalaža, koje je, naravno, odmah pored kontejnera. Ili, žardinjere iz kojih je počupano cveće a „posađeno“ smeće…

Kamioni mogu da pomognu, i sigurno će pomoći, da se smeće odnosi češće i u higijenskim uslovima, ali mnogo toga je do nas, građana.

PR

Skorašnji članci

error: Content is protected !!