Srbija hoda 14. septembra – Dan pešačenja u Smederevu

SMEDEREVO, 14. septembar 2019 – Ministarstvo za omladinu i sport proglasilo je14. septembar  za dan za pešačenje u Srbiji i i odredilo Planinarski savez Srbije i njegove članice da ga organizuju. U Smederevu je to učinio Planinarski klub „Čelik“, koji je ove godine po treći put organizovao akciju po stazama u okolini Smedereva. Uređeno je pet staza, od kojih je ona najkraća bila na keju, gde i inače šetaju Smederevci, ali je ovog puta bilo izazov izaći i na neku od dužih staza. 

Okuplјanje učesnika akcije bilo je u parku kod smederevskog pristaništa, nakon evidentiranja učesnika, kojih je ovog puta bilo 377., više nego prethodne godine, kada je bilo 279. Najbrojniji su bili učesnici iz OŠ „Dositej Obradović“ iz Smedereva, iz koje je organizovano došlo 114 učenika i nastavnika. Drugi po brojnosti su bili smederevski gimnazijalci sa 103, a treći iz OŠ „Branko Radičević“ sa 24 učesnika. U akciji su, pored članova „Čelika“,  učestvovali i članovi planinarskih društava „Medicina“r i „Miroč“ iz Smedereva.

Šetalo se stazama različite dužine i težine, a ona najzahtevnija, za poslednju grupu koju je činio 21 šetač, ona je bila dugačka oko 15 kilometara.

Povratkom poslednje grupe, koja se odlučila za tu najdužu stazu, završena je akcija povodom dana pešačenja u Srbiji, koju je još jednom uspešno organizova PSK Čelik sa svojim vodičima, dugogodišnjim iskusnim planinarima. Uručene su zahvalnice najbrojnijim organizacijama, kao i najmlađem i najstarijem učesniku. Najmlađi nema ni godinu dana – ime joj je Danka  Milovanović, a najstariji je bio Velibor Adamović koji ima 86 godina. Neka im je svima na zdravlјe.

Foto iz arhive članova PSK Čelik

Skorašnji članci

error: Content is protected !!