Site icon podunavlje.info

Za rešavanje problema otpadnih voda potrebno 5 milijardi evra!

12. septembar 2019 –  Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je juče sa delegacijom Evropske investicione banke, koju je predvodio Mateo Rivelini, šef odeljenja za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan, o investicijama, projektima i saradnji u oblasti zaštite životne sredine. Tom prilikom Trivan je rekao da je potrebno uložiti pet milijardi evra u sektor otpadnih voda i još milijardu i po do dve za rešavanje problema otpada i da su za to neophodni kvalitetni projekti.

„To su ogromna ulaganja  koja iziskuju dobro planiranje, dobru organizaciju na lokalu i zato je Ministarstvo zaštite životne sredine, sagledavši nedostatak stručnih i finansijskih kapaciteta opština, pomoglo u izradi projektno-tehničke dokumentacije, tako da je u ovom momentu imamo spremnih  13 projekata i još 33 koji  su u završnoj fazi. Investiranje u životnu sredinu nije trošak već dobit za građane i ekonomiju  “, kazao je Trivan.

Predstavnici Evropske investicione banke su izrazili spremnost da  uz stručno-tehničku pomoć daju i finansijsku  podršku u obezbeđivanju novih grantova i kreditnih sredstava za realizaciju i proširenje projekata u životnoj sredini, oblasti koja je za EIB jedna od glavnih prioriteta u Srbiji i regionu.

Foto/ilustracija: Ministarstvo zaštite životne sredine/pixabay.com

Exit mobile version