Site icon podunavlje.info

„Čelik“ na Memorijalu Bude Radovića u orijentiringu

SMEDEREVO, 9. septembar 2019 – Tokom vikenda na terenima Zlatibora, održano je četrnaesto takmičenje u orijentiringu pod nazivom Memorijal Bude Radovića, u čast doajena ovog sporta u Srbiji.

Buda Radović je bio inicijator i organizator prvih promo trka u orijentiringu 1975. godine, prvih takmičenja koja su se tada odvijala u okrilju planinarske organizacije.  Pre 27 godina organizovao je novu sportsku asocijaciju u Srbiji, sadašnji Orijentiring savez Srbije. Nakon takmičenja, evocirane su uspomene na ovog preduzimljivog čoveka, osnivača, organizatora i takmičara u ovom divnom sportu. Ovogodišnji memorijal organizovao je Orijentiring savez Srbije, a nagrade najmlađim takmičarima uručila je Jelena Radović, Budina supruga.

Ovaj 14-ti po redu memorijal, ujedno je bio prvenstvo Srbije u orijentiring štafetama i orijentiring miks štafetama. Na takmičenju je učestvovalo 60 štafeta iz orijentiring klubova Srbije, među kojima je bilo i 11 štafeta PSK „Čelik“. Prvenstvo u štafetama održano je na terenima Tornika, u bližoj i daljoj okolini ovog skijališta.

„Čelik“ je osvojio četiri medalje, po jednu zlatnu i srebrnu i dve bronzane, koje su i najvrednije, jer su ih osvojili pioniri. Treće u Srbiji su, u konkurenciji pionirki, Sofija Nikolić i Senka Ranković, kao i mlađi pioniri Sava Veličković i Nikola Tasić. Druga trka, kao prvenstvo Srbije u miks štafetama održana je u centru naselja ovog lepog turističkog mesta. Staze su bile nešto kraće, a najduže su bile za seniore i iznosile su 2,6 km, sa 20 kontrolnih tačaka. „Čelik“ je i u ovoj takmičarskoj kategoriji zaslužio četiri postolja, među kojima su dva najviša, a po jedno drugo i treće. Opet su pioniri osvojili dva odličja.

Prvaci Srbije u miks štafeti postali su mlađi pioniri Sofija Nikolić i Ilija Milutinović, a treće mesto osvojili su pioniri Senka Ranković i Lazar Milutinović. Ostala odličja „Čelik“ je osvojio u mlađim veteranskim kategorijama, među kojima je najuspešniji bio Dragan Pavlović sa dva prva mesta. Tako je PSK „Čelik“ na ovom državnom prvenstvu osvojio osam medalja, tri zlatne, dve srebrne i tri bronzane, i bio je među uspešnijim klubovima.

Recimo i to da je PSK „Čelik“ tokom proteklog vikenda učestvovao u defileu Smederevske jeseni, a planinari „Čelika“, njih 16, u subotu su učestvovali na usponima na Ovčar i Kablar.

Tekst Branko Grujić, fotografije su iz kolekcije članova kluba.

Exit mobile version