Upozorenje: mreža nad novom prugom pod naponom od 25.000 volti

7. septembar 2019 – „Infrastruktura železnice Srbije“ objavila je juče upozorenje s obzirom da je kontaktna mreža iznad novoizgrađene železničke pruge od postojeće trase Smederevo – Mala Krsna do železničke stanice Luka Smederevo priklјučena na napon i da sada kroz nju prolazi struja jačine od 25 hilјada volti. To znači, kako se objašnjava, da je svako približavanje kontaktnoj mreži iznad pruge, kao i kretanje u blizini kontaktne mreže može dovesti do strujnog udara sa najtežim i najtragičnijim  posledicama.

Sva lica koja se kreću u zoni novoizgrađene pruge, navodi se u saopštenju,moraju da obrate posebnu pažnju zbog bezbednosti, jer je kroz kontaktnu mrežu puštena struja izuzetno velikog napona i opasna po život.

Inače, železnička pruga od postojeće trase Mala Krsna – Smederevo do stanice Luka Smederevo, prva je pruga u Srbiji izgrađena isključivo za teretni železnički saobraćaj. Nova pruga Jezava – Luka Smederevo duga je sedam i po kilometara i elektrificirana je, a preko pruge Smederevo – Mala Krsna povezuje se sa železničkim Koridorom 10. Osim Luke Smederevo, novoizgrađena pruga povezaće i buduću industrijsku zonu Smederevo sa postojećom mrežom pruga u Srbiji, napominje se u saopštenju. U izgradnju nove pruge uloženo je 9,5 miliona evra.

Foto: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!