HBIS treći po visini poslovnih prihoda u Srbiji po podacima APR-a,

5. septembar 2019 – Agencija za privredne registre juče je predstavila publikaciju „Sto naj… privrednih društava u Srbiju u 2018“. Na listi preduzeća i kompanija sa najvećim poslovnim prihodima prva je Elektroprivreda Srbije (EPS), na drugom mestu je Naftna industrija Srbije (NIS), a treća je HBIS grupa (Železara), potom slede Delhaize i Fiat. 

HBIS Group Serbia Iron & Steel  je realizovao prihode u iznosu od 105.136 miliona dinara, što je povećanje za 34,6 posto u odnosu na prethodnu godinu i pri tome ostvario je deset puta veći neto dobitak, koji iznosi 25 miliona dinara.

Upoređenja radi, EPS je imao u 2018. godini najveće poslovne prihode u iznosu od oko 264 milijarde dinara, ali je neto dobit iznosila približno 1,6 milijardi dinara i smanjena je za 53,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu. EPS je kumulirao i najveći ukupan gubitak od nešto više od 120 milijardi dinara, što je ipak za 1,4 odsto manje nego godinu dana ranije.

Najuspešnije privredno društvo prošle godine je bila Naftna industrija Srbije (NIS) koja nema tekućih i akumuliranih gubitaka i druga je kompanija u Srbiji po ostvarenim prihodima od 258,5 milijardi dinara uz njihov godišnji rast od 19,8 odsto.

Najveći gubitaši u 2018. godini su PKB korporacija, koja je prodala najveći deo imovine i čiji gubitak iznosi oko 22,7 milijardi dinara. Na toj listi su još i rudnici JP PEU Resavica JKP GSP Beograd, JP TE Kosovo (Obilić).

Skorašnji članci

error: Content is protected !!