„Priče iz brodića“ Jovana Kocmanovića

GOLUBAC/SMEDEREVO, 3. septembar 2019 – Autor ovih redova je opčinjen Golupcem. Malim mestom na obali Dunava. Nešto je posebno u ovom gradiću koji, usled ekonomskih migracija, trenutno nema ni dve hiljade duša na spavanju. Ali, ima sve ostalo što je potrebno za trend rasta domaćih i stranih turista. Pored Dunava koji je ovde najširi u svom toku, ima obnovljenu tvrđavu Golubački grad, najbolje uređenu obaloutvrdu u Srbiji, najlepši izlazak sunca upravo iznad ulaza u Đerdapsku klisuru, idealne uslove za jedrenje…

Ovaj mali uvod je bio potreban da se dočara situacija u Golupcu, koji posećujem svakog leta u nekoliko navrata, pa sam svestan potencijala koje ima. Bila je potrebna inicijativa. Osim Saleta, koji je kao stari ugostitelj još iz Donjeg Milanovca „namirisao“ budućnost, otvorio „Zlatnu ribicu“ na pravom mestu i postao hit restoran u ovom kraju, druge inicijative skoro da nije bilo. Ovde na scenu stupa glavni junak ove priče. To je mladi Golupčanin, Jovan Kocmanović, fakultetski obrazovano dete iz ovih krajeva, turistički vodič i istoričar, zaljubljenik u povest tog kraja, rekli bismo pravi lokal patriota.

Jovan je pre nekoliko godina, po završetku studija, sa osmehom na licu, domaćim i stranim turistima, nudio svoje vizit karte, sa namerom da ih u relativno kratkoj vožnji najobičnijim alaskim čamcem provoza do tvrđave i usput im ispriča skraćenu istoriju Golupca i Tvrđave. Za pare, naravno. To niko od njega nije tražio, nije se toga setila ni država, ni lokalna samouprava, to je njegova ideja i inicijativa. Neki bi rekli, pravi preduzetnik sa idejom i inicijativom. U određenim sredinama bio bi subvencionisan zato što promoviše istoriju i kulturu svog kraja, ali se Jovan zadovoljio i bez toga, samim sobom. I napredovao, korak po korak.

Prvo je na tom istom malom čamcu uradio tendu da turiste štiti od jakog golubačkog sunca, pa je posle nekoliko godina uvećao vozni park, po gabaritu, napravio veći turistički čamac, koji može da poveze veći broj turista, sa jačom pentom… Korak po korak.  Možda jednog dana stigne i do velike rečne lađe, koja će moći da preveze sve zainteresovane turiste koji se u jeku sezone nađu u ovom malom dunavskom mestu. Moguće i da jednog dana stigne i do funkcionera koji će odlučivati o strategiji turizma ovog dela Podunavlja. Bilo bi dobro, ma i najnormalnije da se tako nešto dogodi, da je ovo normalna država.

Do tada, poštovanim čitaocima predstavljamo publikaciju „Priče iz brodića“ koju je Jovan napisao, drugu po redu, objavljenu ove godine, posebno treba istaći, uz pomoć Ambasade Republike Poljske u Beogradu. Publikacija ima četiri odeljka. Prvi je nazvan „Romantični Golubac“, drugi „Čuvar đerdapskog tesnaca“, treći „Đerdap – klisura vrtloga“ i četvrti „Tuman – čuvar svetih moštiju“. Dakle, prava turistička publikacija, u kojoj će svako pronaći „deo svog Golupca“.

Umesto predgovora, Jovan je pored ostalog naglasio da su ove priče „proverene“ emocijama slušalaca.

„One (priče) bude radoznalost i čitav splet drugih pozitivnih emocija. Priče su nastale sa ciljem da predstave deo lepog sadržaja koji Golubac čuva, a koji je na prvi pogled nevidljiv. Priče su splet  istorijskih činjenica i narodne mašte,  mešavina zbivenog i zamišljenog.  Dopiru iz one tišine kojom je obasuta mistična priroda okoline Golupca. Objavljujem ih sa nadom da će razbiti jednu drugu tišinu – tišinu  građanske pasivnosti koja moj gradić drži u u stalnoj stagnaciji i na nižem kulturološkom i privrednom mestu nego što on svojim potencijalima zaslužuje!“

Ovo je njegova druga knjiga. Prethodno je objavio „Priče iz tvrđave“, popularno istorijsku publikaciju čija je glavna tema srednjovekovna tvrđava Golubac.

Jovan Kocmanović je završio osnovne i master studije na odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Njegova stručna interesovanja vezana su za sredinu kojoj pripada – Golubac i Podunavlje. Razmišljanja o prošlosti Golupca i lokalnoj specifičnosti Đerdapa deo su autorove svakodnevnice.

U posveti koju je namenio autoru ovih redova, Jovan je napisao:

„Mom prijatelju jedriličaru,

od srca.

Jovan,

u Golupcu, avgusta 2019.“

Dejan Đorić

Foto: Jovan KocmanoviĆ FB, priceizbrodica.rs, podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!