Jesenja zaštita uljane repice od korova

GALENIKA/FITOFARMACIJA, 3. septembar 2019 – Sve veći broj ratara se odlučuje za proizvodnju uljane repice. Razlog tome su povoljni agro-klimatski uslovi i višegodišnja stabilna profitabilnost. Za visok prinos i kvalitetan rod prvi uslov je kvalitetna priprema zemljišta i pravovremena setva. Uz adekvatnu agrotehniku i izbor kvalitetnog semena, veoma je bitna pravovremena i efikasna zaštita od korova, bolesti i štetočina i pravilna ishrana.

Uljana repica spada u rane jesenje kulture i nakon setve tokom cele jeseni dolazi do nicanja korova, od kojih većina prezimljava zajedno sa repicom. Iz tog razloga u usevima često možemo videti veću infestaciju korova koji se razvijaju i rastu zajedno sa repicom. Posebno problematični mogu biti palamida, kamilica, gorušica, broćika i drugi korovi koji rastu i razvijaju se zajedno sa repicom u proleće. Na površinama gde je predusev bila pšenica ili ječam, samonikle biljke ovih kultura predstavljaju korove u usevima uljane repice.

Da bi se na vreme rešio problem korova, javlja se sve veća potreba za uvođenjem novina u programu zaštite uljane repice. Kao odgovor na zahteve proizvođača za kvalitetnim rešenjem za suzbijanje korova preporučujemo herbicid Galera Super.

Galera Super je herbicid namenjen suzbijanju najznačajnijih jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova u usevu uljane repice. Primenjuje se u jesen kada uljana repica ima formirana 2-4 lista ili u proleće, nakon perioda mirovanja, pa do početka formiranja stabljike (do momenta vidljivih cvetnih pupoljaka). Preporučena doza primene je 0,3 l/ha.

Galeru Super odlikuje: Kombinacija tri aktivne materije ispoljava visoku efikasnost i širok spektar delovanja. Moguća primena na temperaturama već od 8°C. Primenjuje se i u konvencionalnim i u Clearfield hibridima uljane repice. Ispoljava stopirajući efekat na gorušicu (Sinapis arvense).

Jedan od vodećih preparata za suzbijanje bulke (Papaver rhoeas).

Spektar delovanja:

kamilice (Matricaria spp.), prilepača (Galium aparine), bulka (Papaver rhoeas), poljski prstenak (Anthemis arvensis), različak njivski (Centaurea cyanus), ambrozija (Ambrosia artemisiifolia), čičak (Xanthium spp.), dvornici (Polygonum spp.), njivski vijušac (Polygonum convolvulus), samonikli suncokret (Helianthus annuus), pomoćnica (Solanum nigrum), palamida (Cirsium arvense), poljska gorčika (Sonchus arvensis), maslačak (Taraxacum officinale), štirevi (Amaranthus spp.), tatula (Datura stramonium), poljska ljubičica (Viola arvensis) i dr.

Važna napomena: Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Foto: Galenika-Fitofarmacija

Skorašnji članci