Site icon podunavlje.info

Počela škola, đaka nikad manje, opet štrajk prosvetara u najavi

2. septembar 2019 – Ove školske godine prvi put u klupe osnovnih škola u Srbiji sešće 63.371 đak prvak, što je za šest hiljada manje nego prošle. Brojka se godinama smanjuje, ništa novo, baš kao ni to što je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila štrajk.

Novo je to što će u 204 škole biti uvedena jednosmenska nastava i to u prepodnevnim satima Osnovci će se susresti i sa novim školskim predmetima, kao što je tehnika i tehnologija, računarstva i informatike za učenike nižih razreda osnovne škole, a novina koja izaziva najviše pažnje je državna matura, odnosno novi završni ispit za srednjoškolce.

Od ove godine elektronski dnevnik je uveden u svih 1.800 osnovnih i srednjih škola, koliko ih ima u Srbiji. Uvođenjem e-dnevnika, roditelji dobijaju uvid u sve ocene i izostanke svoje dece. Kao prednost ovog sistema navodi se to da roditelji u svakom momentu mogu da imaju uvid u ocene i izostanke svoje dece, a kako je nastavnicima onemogućen uvid u ocene iz drugih predmeta, ocenjivanje bi trebalo da bude realnije i objektivnije. Osim e-dnevnika, novost je i to što će đaci u 500 škola imati i digitalne učionice, a to će, kako kažu u Ministarstvu prosvete, omogućiti da nastava bude zanimljivija i interaktivnija.

Foto: podunavlje.info

Grafikon, izvor: Republički zavod za statistiku

Exit mobile version