UPLS: Opasna plovidba u zoni Smedereva

SMEDEREVO, 24. avgust 2019 – Udruženje profesionalnih lađara Srbije upozorilo je danas  sve učesnike u plovidbi i zainteresovanu javnost da je na deonici plovidbene zone Smederevo, između mosta i gasovoda, ugrožena bezbednost plovidbe za uzvodne i nizvodne brodove, zbog nepropisno usidrenih objekata u zoni između mostova i ispod drumskog mosta.

Foto: UPLS

Kako je saopšteno, objekti su usidreni neposredno ispod desnog stuba mosta i pod uticajem vetra su se poprečili do gotovo polovine plodbenog prolaza. Susretanje na ovom delu je gotovo nemoguće kao i obilaženje. U uslovima smanjene vidljivosti dodatno je otežana plovidba zbog radarskih smetnji prouzrokovanih blizinom mostova i objekata između njih.

UPLS navodi da su lađari zbog loše bezbednosne situacije u Smederevu (učestale krađe robe i opreme) prinuđeni da svoje objekte sidre blizu dobro osvetljenih lokaliteta, što su upravo mesta na kojima sidrenje nije dozvoljena i mesta gde zbog metereoloških promena dolazi do ugrožavanja bezbednosti plovidbe.

Udruženje profesionalnih lađara Srbije apeluje na Inspekciju plovidbe Smederevo i na rečnu policiju da se ozbiljno pozabave problemom bezbednosti plovidbe i o bezbednosti objekata na sidrištu kako zbog kriminalnih aktivnosti u Smederevu ne bi došlo do ozbiljnih havarija i gubitka ljudstva i opreme, zaključuje Upravni odbor UPLS.

Foto: Podunavlje.info – N. Pavlović ©

Skorašnji članci