Mihajlović: Teretna pruga gotova za sedam dana, uskoro i gradnja luke

SMEDEREVO, 23. avgust 2019 – Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture obišla je danas završne radove na teretnoj pruzi i novu železničku stanicu Smederevo Luka. Teretna pruga, koja će povezati smederevsku luku i buduću industrijsku zonu Smederevo sa železničkim Koridorom 10, kako se moglo čuti, treba da bude u potpunosti završena za najviše sedam dana.

Po rečima Marka Glišića iz kompanije Štrabag, koja je izvodila radove, izgrađeno je 5.530 metara javne železničke pruge i 1.150 metara industrijskog koloseka. Urađena je kompletna kontaktna mreža, pruga je elektrificirana, a pored stanične zgrade izgrađena su i četiri objekta skretničkih blokova, kao i tri železnička mosta. Tih oko 7 i po kilometara, kako je rekla ministarka Mihajlović, koštalo je 9 i po miliona evra.

– Ovo znači i povezivanje vodnog i železničkog saobraćaja. Konačno smo 2014. godine počeli da ulažemo i u vodni saobraćaj, do tada su ulaganja bila nula. Mi sada ulažemo 380 miliona evra u vodni saobraćaj, a ova železnička veza znači da uskoro kreće i izgradnja luke u Smederevu; za dvadesetak dana treba da bude raspisan tender, a početak radova u martu – rekla je Mihajlovićeva ispred nove železničke stanice, a pored novoizgrađene trase pruge.

Smederevo bi tako postalo čvorište u ovom vidu saobraćaja, objasnila je ministarka, naglašavajući da izgradnja ove pruge, naravno i luke, nije od lokalnog značaja nego od državnog.  Investicija je vredna 93 miliona evra, 53 miliona je iz budžeta Republike Srbije, a ostatak iz kredita Evropske investicione banke.

Novinare je zanimalo i kada će kolosek iz centra Smedereva biti potpuno uklonjen. Procena je da će to trajati dve godine, kazao je Veljko Kovačević, pomoćnik ministarke zadužen za vodni saobraćaj. U međuvremenu će sa HBIS-om biti razmatrane neke prelazne varijante, kako bi proizvodi iz Železare direktno išli u luku koja će uskoro biti osposobljena za tu namenu, najavio je Kovačević.

Mada se više puta tokom današnje posete ministarke Mihajlović moglo čuti kako sve teče prema planu, pomalo je zbunjujuće na uvek ljubopitne novinare delovalo ono što piše na tabli koja objašnjava ko je projektovao, ko plaća i ko, šta i kada je počeo tu da radi – i kada je trebalo da zvrši. Naime, tu stoji da je početak radova bio u martu ove godine, a da je rok za završetak radova 90 dana. S druge strane, i to je nekoliko puta ponovljeno, pruga nije gotova, ali je pri kraju, završetak radova za najviše sedam dana.

Smederevcima ostaje da se nadaju da i obećanje o izmeštanju koloseka iz centra grada, pa makar to bilo i za te dve godine, neće biti podložno ovakvom slobodno shvaćenom pojmu tačnosti u rokovima.

Foto: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!