Marš tragom Drugog prekobrojnog puka i pohod Juhorskom transverzalom

SMEDEREVO, 19. avgust 2019 – Planinarski sportski klub „Čelik“ tokom minulog vikenda učestvovao je u “Maršu tragom Drugog prekobrojnog puka“, kao i u pohodu Juhorskom transverzalom.

“Marš tragom Drugog prekobrojnog puka“  organizovao je Planinarski sportski klub “Cer“ iz Šapca, a skup planinara, među kojima je bilo i 19 članova Čelika, bio je kod planinarskog doma “Lipove vode“ na Ceru. Nakon otvaranja akcije krenulo se u pohod odavanja počasti junacima Cerske bitke koja se desila pre 105 godina.

U organizaciji Planinarskog kluba “Runolist“ iz Jagodine, održan je pohod prvim delom Juhorske transverzale, koji obuhvata četiri kontrolne tačke kod kladenaca’. Start ovog dela transverzale je u selu Dragoševac, odakle se asfaltnim putem pored Županjske reke stiže do prvog od četiri kladenca (izvora), koji je podno manastira Ivković, gde se i završio obilazak. Po predanju manastir je podigao Sveti knez Lazar. Obnovio ga je Ivko Kovandžija pčelar. Prvobitni manastir Turci su srušili, a Ivko je zamolio turske vlasti da mu dozvole da na ruševinama sagradi današnju crkvicu, a po predanju za ovo odobrenje je išao pešice u Carigrad.

U ovom pešačenju pređena su 24 km sa 1.030 m uspona. Članovi koji su ranije prošli drugi deo transverzale, sa ovim pohodom dobili su overene dnevnike od strane domaćina, PK „Runolist“ iz Jagodine.

Tekst Branko Grujić. Fotografije su iz arhive učesnika akcije i članova kluba.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!