Site icon podunavlje.info

Projekat „Kul je da znaš! Vršnjačkom medijacijom protiv nasilja“

VELIKA PLANA, 15. avgust 2019 – Od početka avgusta pa do kraja godine, Udruženje „Svet reči“ iz Velike Plane, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, realizuje projekat „Kul je da znaš! Vršnjačkom medijacijom protiv nasilja“. Cilј je osposoblјavanje vršnjačkih medijatora iz sedam srednjih škola Velike Plane, Smederevske Palanke, Požarevca, Velikog Gradišta, Kučeva i Despotovca za rad sa mladima za primenu modela medijacije u nenasilnom rešavanju sukoba.

Istraživanja pokazuju da je 88 odsto srednjoškolaca izjavilo da je imalo iskustvo sa vršnjačkim nasilјem, a svaki četvrti srednjoškolac/ka (26 odsto) bio je svedok nekog njegovog oblika. Sistem kažnjavanja ne daje dugoročne rezultate, a kako bi škole postale bezbednija mesta, potrebno je u rešavanje konflikata uklјučivati mlade. Treba ih obučiti za program vršnjačke medijacije da bi umeli da prepoznaju nasilne situacije i znali kako da reaguju, da nasilјe zaustave i pomognu da se  uspostavi komunikacija između učenika u sukobu i stvori dobra atmosfera u odelјenju. Kroz vršnjačku edukaciju, obučeni medijatori će svoja znanja prenositi vršnjacima sa kojima će  organizovati set aktivnosti koje promovišu kulturu NEnasilјa.

Zahvalјujući ovom projektu, u sedam srednjih škola biće formirani školski timovi za medijaciju koje će  činiti po četiri pažlјivo odabrana učenika/ca i jedan nastavnik koji će biti supervizor vršnjačke medijacije. Kroz 140 radionica školskih timova za medijaciju, po 20 u svakoj srednjoj školi, predstavnici odelјenja biće osposoblјeni da prepoznaju nasilјe i blagovremeno reaguju kao podrška.

Putem radionica i ostalih vidova edukacije, organizovanjem manifestacija „Sportom protiv nasilјa“, „Kulturom protiv nasilјa“ i „Muzikom protiv nasilјa“; sprovođenjem konkursa za najbolјe filmiće koji afirmišu medijaciju kao način rešavanja sukoba,  srednjoškolci i njihovi nastavnici/supervizori – članovi školskih timova za medijaciju kroz ovaj projekat utiču na podizanje svesti o važnosti razvijanja bezbednosne kulture kod mladih kroz korišćenje metode vršnjačke medijacije. Završna aktivnost projekta je konferencija koja će biti organizovana u decembru i na njoj će biti sumirani rezultati, proglašeni pobednici konkursa za filmić i dodelјene zahvalnice.

Informacija: Jelena Zlatkova

Foto: Udruženje Svet reči

Exit mobile version