Site icon podunavlje.info

Čekajući rezultate – Afrička svinjska kuga u Kusatku, da ili ne?

SMEDEREVSKA PALANKA, 13. avgust 2019 – Dok Ministarstvo poljoprivrede čeka rezultate analize o potencijalnim slučajevima afričke svinjske kuge, posle Crne Gore i Bosne i Hercegovine i Severna Makedonija je zabranila uvoz živih svinja i svinjskog mesa iz Srbije. U međuvremenu, na sajtu Svetske zdravstvene organizacije za zdravlje životinja (OIE) zabeleženi su slučajevi za koje se, za sada, još uvek sumnja u Rabrovcu kod Mladenovca, Velikoj Krsni I Kusatku, ukupno 114 životinja. Najveći broj svinja pod sumnjom je baš u Kusatku – 64. Dve životinje su, po izveštaju OIE, u Kusatku uginule, a 62 su ubijene.

Za razliku od klasične svinjske kuge, koja se može sprečiti i iskoreniti vakcinisanjem životinja, afrička svinjska kuga još uvek je neizlečiva bolest. Jedini način sprečavanja širenja virusa je ubijanje živih životinja i uklanjanje leševa takozvanim neškodljivim spaljivanjem.

Afrička svinjska kuga  nikada ranije nije bila ustanovljena u Srbiji, a velike štete već nanosi susednim zemljama – Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj. Od ove bolesti svinje se ne mogu zaštititi vakcinacijom, virus jeste bezopasan za ljude, ali neizlečiv kod svinja i može da ubije stotine hiljada grla.

Foto/ilustracije: pixabay.com

Exit mobile version