Site icon podunavlje.info

Zakon o klimatskim promenama biće usvojen do kraja godine

11. avgust 2019 – Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan najavio je da će do kraja godine biti usvojen zakon o klimatskim promenama koji bi trebalo da doprinese uspostavljanju sistema za ublažavanje tih promena i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Trivan je u izjavi za agenciju Tanjug istakao da se šteta od klimatskih promena u Srbiji meri milijardama evra, a posledice su trenutno najvidljivije u poljoprivredi i elektroprivredi.

Prema njegovim rečima, u našoj zemlji procene štete od klimatskih promena, sa kojima se suočava cela planeta, bazirane su na posledicama poplava i suša u poslednjih nekoliko godina koje su se odrazile na poljoprivredu, elektroprivredu i druge oblasti.

Za Srbiju je šteta od jedne milijarde evra ogromna. Činjenica je da naša ekonomija raste, ali važno je da se novac iz budžeta ne troši na posledice, već na preventivu koja je u ekologiji, kao i u zdravstvu, važnija od kurative, naglasio je ministar.

On je objasnio da su klimatske promene posledica sve većeg zagrevanja planete, o čemu svedoče i najnoviji podaci Svetske meteorološke organizacije prema kojima su jun i jul ove godine najtopliji od kada se vrše merenja temperature vazduha.

Takođe, kako je dodao, prognoze su da bi 2019. mogla da bude najtopija godina u istoriji, a novi podaci ukazuju na to da se povećava srednja temperatura na globalnom nivou, zbog čega su vremenske nepogode nepredvidive i za meteorologe.

Trivan je podsetio na to da su u Srbiji u poslednjih godina istovremeno pojedini delovi jedne regije bili pogođeni sušom, a drugi neumerenim padavinama, što se ranije vrlo retko dešavalo.

On je ocenio da je izlaz iz svega toga u pošumljavanju kao najjednostavnijem, najjeftinijem i najefektnijem načinu borbe protiv klimatskih promena, i podsetio na to da je resorno ministarstvo pre dve godine pokrenulo akciju u Srbiji, te da je samo na teritoriji Beograda pošumljeno približno 700 hektara.

Trivan je izrazio očekivanje da će zakonom o klimatskim promenama biti rešeni mnogi problemi, poput emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

Reč je, kako je dodao, o kompleksnom i krovnom zakonskom aktu koji zahteva usaglašavanje svih resora u Vladi, a pre svega energetike i infrastrukture.

On je najavio da će klimatske promene biti tema konferencije UN u Njujorku 23. septembra, na kojoj će predstavljati našu zemlju.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version