Poražavajući rezultati austrijske studije: Dunav se davi u fekalijama

Izvor: blic.rs, 9. avgust 2019 – Reka Dunav u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj zagađena je fekalijama, zaključak je zajedničke studije više univerziteta iz Austrije.

– U Srbiji, koja nije članica EU, ne postoje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, tako da je zagađenost fekalijama u Dunavu kritična do veoma ozbiljna, posebno u većim gradovima kao što su Novi Sad i Beograd – rekao je Gernot Carfel sa Medicinskog univerziteta u Gracu.

Svakih šest godina naučnici mere zagađenost fekalijama duž toka Dunava, na oko 2.600 kilometara.

U austrijskom delu Dunava koncentracija bakterija ešerihija koli je, uz jedan izuzetak, bila na niskom nivou, dok je sasvim drugačija situacija u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj.

Eksperti Medicinskog univerziteta u Beču i Gracu, Tehničkog univerziteta u Beču i privatnog fakulteta Karl Landštajner u Kremsu uzimali su uzorke duž čitavog toka Dunava, ali se strepnje da bi i tok Dunava kroz Austriju mogao biti zagađen nisu dokazale.

Utvrđena je umerena zagađenost, sa 1.050 bakterija ešerihije koli po 100 mililitara vode.

– Ta vrednost je apsolutno na nivou na kojem treba da bude za reku duž koje su moderna postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – rekao je Aleksander Kiršner sa Instituta za higijenu i primenjenu imunologiju iz Beča.

Lošije stanje je u drugim delovima Dunava, pokazuje analiza koju je dala Međunarodna komisija za zaštitu Dunava.

I pored poboljšanja, vrednosti iz Rumunije su i dalje povećane, a veća zagađenja ustanovljena su i u rekama koje se u Bugarskoj ulivaju u Dunav.

Foto:podunavlje.info

https://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti/dunav-se-davi-u-fekalijama-studija-iz-austrije-porazavajuca-reka-kriticno-najgore-u/xw481k6

Skorašnji članci

error: Content is protected !!