Više od 1.200 novih inspektora u Srbiji u naredne dve godine

SMEDEREVO, 7. avgust 2019 – – Trogodišnji akcioni plan za zapošljavanje inspektora i drugih službenika u republičkim inspekcijama, koji je usvojila Vlada Srbije, predviđa zapošljavanje ukupno 1.272 inspektora do kraja 2021. godine, objavljeno je danas. U saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave navodi se da to znači da će, prema tom planu, do kraja ove godine biti zaposleno 298 inspektora, u 2020. 504 inspektora, a u 2021. godini 470 inspektora.

Unapređenjem u zvanje samostalnog savetnika i povećanjem koeficijenta, zarada inspektora iznosiće između 60.000 i 70.000 dinara, u zavisnosti od rezultata koje su pokazali u prethodnom periodu. Inače, ispektorima u lokalnim i pokrajinskim inspekcijama prošle godine uvećan je koeficijent za rad na terenu, što je stvorilo uslove da im plata bude povećana do 20 odsto.

Ministarstvo je uradilo analizu kapaciteta i republičkih i lokalnih inspekcija, što predstavlja osnov za ovaj zaključak Vlade Republike Srbije. Resorna ministarstva će ove, i u naredne dve godine, u skladu sa Trogodišnjim akcionim planom raspisati javni konkurs za popunjavanje izvršilačkih radnih mesta koja obuhvataju poslove inspekcijskog nadzora.

Inspekcije kakve su sada, kako je naveo ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, svojim ljudstvom i opremom ne mogu da isprate sve zahteve reforme.

Trogodišnji akcioni plan urađen je na osnovu Funkcionalne analize kapaciteta republičkih inspekcija, koju je radilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i njen je sastavni deo. U analizi je procenjen neophodan, odnosno optimalan broj inspektora po oblastima inspekcijskog nadzora, te broj i osposobljenost službenika koji obavljaju analitičke, pravne, administrativne i IT poslove u inspekcijama, uključujući i poslove procene rizika, planiranja, pravne poslove i poslove unutrašnje kontrole inspekcija i može da ga pogledate na internet prezentaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Foto: Ministarstvo državne prave i lokalne samouprave

Skorašnji članci

error: Content is protected !!