Drugi Dunav film fest u Smederevu od 20. do 25. avgusta

SMEDEREVO, 7. avgust 2019 – U smederevskom Centru za kulturu danas u podne predstavljen je novinarima program ovogodišnjeg drugog po redu izdanja Dunav film festa. Po onome što se moglo čuti od Jugoslava Pantelića, gosta-selektora, Igora Stankovića, idejnog tvorca festivala, i Dragoljuba Martića, direktora Centra za kulturu Smederevo, publika će biti u prilici da pogleda više od 40 ostvarenja kinematografija podunavskih zemalja, među njima i neka koja su baš ovih dana ovenčana priznanjima na nekim drugim festivalima, kao i ona za koje se očekuje da će obeležiti ovu godinu.

Takmičarsku selekciju čini osam filmova; Zviždači“ rumunskog reditelja Kornelija Porumbojua, „Otac“ reditelja Kristine Grozeve i Petra Valhanova, „Neka bude svetlost“ Marka Skopa, „Zlatna rukavica“ delo Fatiha Akina, „Mali Džo“ Džesike Hausner, „Izvan sistema“ Nore Fingšajt, mađarski film „Ruben Brent Kolekcionar“ Miodraga Krstića i domaće ostvarenje „Ajvar“ Ane Marije Rosi. Oni se nadmeću za titula najboljeg i priznanje „Dunavska lađa“, rad u bronzi smederevskog vajara Vlaste Filipovića. O tome kome će ova nagrada pripasti odlučuje tročlani žiri koji čine glumci – Nives Ivanković, kao predsednica, i Janko Popović Volarić i Radivoje Raša Bukvića.

Van konkurencije biće prikazani filmovi „Bol i slava“ Pedra Almodovara, „U tuđoj kući“ Džejmsa Kanta i biografski film „Diego Maradona“, a ništa manje nije zanimljiv ni predfestivalski program koji će započeti dan pre zvaničnog dela, kada će pred publikom biti film „Vudstok“, posvećen pedesetoj godišnjici jednog od najslavnijih događanja u istoriji moderne muzike.

Kao i na svom prvom izdanju, festival će se odvijati na četiri lokacije. Osim u Malom gradu Smederevske tvrđave, verovatno najatraktivija je ona na sa samom Dunavu, na pristanu, gde će biti prikazana sekcija „Dunavski hitovi“, ostvarenja koja su obeležila podunavsku kinematografiju u prethodnih nekoliko godina, a koje kod nas nisu mogla da budu viđena do sada. U centru Smedereva, na centralnom gradskom trgu, biće organizovan projekcije u okviru projekta VIP Kinoteka digitalno restauriranih kultnih filmova „Ljubav i moda“, „Petrijin venac“, „Tri karte za Holivud“, „Nacionalna klasa“, „Miris poljskog cveća“. U Centru za kulturu ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da pogledaju najznačajnije evropske naslove iz proteklih godina poput filma „Oni“, „Hladni rat“, „Toni Erdman“… U okviru festivala gledaoci će biti u prilici da prisustvuju programu „Dunav na filmu“  i pogledaju filmove „Pre svitanja“, „Na lepom plavom Dunavu“ i „U julu“, a u Centru za kulturu od 21. do 25. avgusta na programu su ostvarenja savremenog nemačkog filma „Delo „bez autora“, Stiks“, „Cut Off“, „Niotkuda“ i „Toni Erdman“.

Foto: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!