Site icon podunavlje.info

Prvi ovogodišnji slučaj oboljevanja od groznice Zapadnog Nila

6. avgust 2019 – Nа оsnоvu pоdаtака dоstаvljеnih Institutu zа јаvnо zdrаvljе „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”, nа tеritоriјi Rеpubliке Srbiје rеgistrоvаn је prvi pоtvrđеni slučај оbоlеvаnjа оd grоznicе Zаpаdnоg Nilа. Оbоlеlа оsоbа је žеna stаra 84 gоdinе sа teritorije Beograda, navodi se u najnovijem izveštaju Instituta. Podsećamo da je u ovo vreme prošle godine već bilo nekoliko slučajeva oboljevanja na području Smedereva i Kovina, pa i jedan smrtni slučaj. Od 2012. godine, od kada se u Srbiji prati ova boleština, ukupno je registrovano 989 obolelih i 97 smrtnih slučajeva.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko obolјenje, koje je najviše zastuplјeno u periodu najveće aktivnosti komaraca. Imajući u vidu iskustva okolnih i naše zemlјe, kako stoji u saopštenju, prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj se prijavlјuje tokom avgusta meseca. Do 1.8.2019. godine u zemlјama Evropske prijavljeno je 33 slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila: u Grčkoj 25, Rumuniji 4, Mađarskoj 2 i po jedan slučaj u Italiji i Francuskoj. U istom periodu u zemlјama EU registrovani su smrtni ishodi koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila – u Grčkoj dva i Rumuniji jedan.

Culex pipiens

Groznica Zapadnog Nila je virusno obolјenje koje se prenosi ubodom zaraženog komaraca. Glavni prenosilac je Culex pipiens (na fotografijama), vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, odnosno tzv. slepi domaćin i infekcija virusom Zapadnog Nila se sa njega dalјe ne prenosi. Većina osoba, oko 80 posto, inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod manjeg procenta zaraženih osoba, približno 20 posto, simptomi podsećaju na obolјenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavobolјom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Kod otprilike jedna posto zaraženih dolazi do komplikacija, najčešće skopčanih sa hroničnim bolestima, a smrtnost je veća kod starijih osoba, naročito onih iznad 75 godina.

Foto. Culex pipiens – pixabay.com

Exit mobile version