Sredstvima EU do energetske efikasnosti u planjanskoj OŠ „Karađorđe“

VELIKA PLANA, 6. avgust 2019 – Đaci Osnovne škole „Karađorđe“ u Velikoj Plani u septembru će početi novu školsku godinu u obnovljenoj školi zahvaljujući sredstvima od preko 110.000 evra koje je Evropska unija opredelila preko razvojnog programa EU PRO. Rekonstrukcija školske zgrade, koja podrazumeva zamenu stolarije, postavljanje novog poda i termoizolacijе fasade, biće urađena u skladu sa principima energetske efikasnosti što će smanjiti potrošnju energije, troškove grejanja, ali i nivo zagađenja u ovoj opštini.

„Najvažnije je da će naših 230 đaka, ali i zaposleni u centralnom objektu škole, imati bolje uslove za učenje i rad“, rekao je direktor Osnovne škole „Karađorđe“, Aleksandar Skačkov, ističući da u sastavu ove ima još osam područnih škola koje pohađa ukupno 550 učenika i učenica.

Kako je direktor Skačkov objasnio, škola ima dugu tradiciju – jedna je od sto školskih ustanova osnovanih u Srbiji 1904. godine povodom proslave stogodišnjice od Prvog srpskog ustanka, 1968. je proširena, a sportska sala joj je pridodata 1972. godine.

„Opština Velika Plana uz podršku Evropske unije i Vlade Republike Srbije radi na renoviranju svih školskih objekata na teritoriji opštine koji će nakon obnove biti energetski efikasni, a sve sa ciljem da đaci u Velikoj Plani imaju jednake uslove obrazovanja u urbanim i u ruralnim sredinama“, kazao je Igor Matković, predsednik opštine Velika Plana, koja finansijski učestvuje u sprovođenju projekta sa oko 20 posto ukupne vrednosti radova, odnosno 24.425 evra.

Posebna pažnja će biti usmerena na aktivnosti koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja, a kojima će biti regulisanoi trošenje sredstava ušteđenih zahvaljujući poboljšanoj energetskoj efikasnosti. Ove aktivnosti se sprovode u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

Izvođač radova je Tehnomag Proing iz Kraljeva, koji je izabran u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Velika Plana, dok je rok za zaršetak radova koji su počeli početkom jula, 60 dana.

Projekat unapređenja energetske efikasnosti u Osnovnoj školi „Karađorđe“ u Velikoj Plani finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO. Кomplementarne aktivnosti projekta koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja sprovode se u saradnji sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Skorašnji članci

error: Content is protected !!