Site icon podunavlje.info

Šta je s paradajzom, zašto (i dokle) ovakve cene?

SMEDEREVO, 3. avgust 2019 – Svi koji su ovih dana pošli da na pijacama pazare paradajz neprijatno su iznenađeni cenama; počinju od 80 dinara, za onaj pomalo sumnjivog izgleda, verovatno i kvaliteta, pa preko 100, 120 i 140 idu do čak 160 dinara za kilogram.

Ne treba mnogo pameti pa da se zaključi da su vremenske prilike proteklih meseci uticale na to koliko će paradajz da košta, „prvo padala kiša neprekidno, pa onda sve pogorelo“, kaže autentični poljoprivredni proizvođač, jedan od retkih na smederevskoj pijaci. Jeste, ali bilo je slično i nekih ranijih godina, sećaju se 2010. neki , ali je visoka cena potrajala dvadesetak dana, a onda je sve došlo na svoje.

Proleće je ove godine, činjenica je, bilo veoma kišovito. Paradajz proizveden u plastenicima je obran ili je na izmaku i proizvođači pripremaju setvu nekog drugog povrća, a paradajz posađen na njivama je zbog velike količine kiše u maju i junu propao, tako da ga nema dovoljno za tržište, objašnjavaju stručnjaci. Vakum je nastao, kažu, jer je berba paradajza na otvorenim poljima, koja obično počinje oko 1. jula, ove godine kasnila desetak dana, dok je paradajz iz plastenika izbačen.

Ova cena koja je sada je realna, kažu proizvođači, kada se pogleda odnos ponude i potražnje. S obzirom na to da su prinosi ove godine, kako je rečeno, smanjeni zbog loših vremenskih, u nekim delovima rod paradajza je i prepolovljen, ova njegova  cena je i očekivana, kažu, ne upuštajući se u prognoze šta će biti kada dođe vreme  za ostavljanje zimnice.

Klimatski uslovi pomerili su vegetaciju za dve nedelje pa će paradajza biti više i pojeftiniće četiri do pet puta u odnosu na sadašnju cenu od 15. do 20. avgusta, najavljuje stručni savetnik za semenarstvo u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Adam Takač. Da mu poverujemo i da se nadamo.

Nije za utehu, ali s ovim cenama smo se približilo onima u Evropi, čak i onom njenom severnijem delu: u Škotskoj je trenutno, recimo, za kilo paradajza potrebno izdvojiti  više od dve funte, u Nemačkoj nešto manje od dva i po evra. Samo da ovo ne pročitaju naši seljaci i nakupci…

Foto: podunavlje.info

Exit mobile version