Više od polovine građana Srbije ne može da priušti nedelju dana odmora

31. jul 2019 – Za najveći broj Evropljana ovi letnji meseci predstavljaju vreme za odlazak na odmor, počinje danas objavljeni izveštaj Evropske statističke službe Eurostat, navodeći da to ipak nije tako za nekih 28 posto stanovnika EU. Podatak koji nas zanima je na drugoj stranici i po njemu većina građana Srbije starijih od 16 godina ne može da plati nedelju dana odmora godišnje. Eurostat je, dakle, u tom istraživanju došao do zaključka da  56,9 odsto stanovništva Srbije nema mogućnosti da priušti sedam dana odmora van kuće. Po procentu  gori od nas su samo stanovnici Turske i Severne Makedonije  sa po 61 i Rumuni – 59 posto.

Po podacima Eurostata za 2018. godinu, među članicama EU najviše ljudi koji nisu mogli da otputuju nedelju dana na odmor bilo je u Grčkoj, Hrvatskoj i na Kipru (51%), osim pomenute Rumunije. S druge strane, najmanji udeo građana koji ne mogu da otputuju na odmor bio je u Luksemburgu – 11 i Švedskoj – nepunih 10 posto.

U 2013. je udeo stanovništva EU koje ne može da provede nedelju dana godišnjeg odmora van kuće bio osetno veći – 39,5%, a zanimljivo je da i kod nas taj procenat, prema Eurostatu, opada – 2015. bio je 68,5 posto.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!