Smederevski vajar Zoran Kuzmanović obnavlja beogradskog Pobednika

BEOGRAD, 30. jul 2019 – Rekonstrukcija čuvenog  spomenika Ivana Meštrovića „Pobednik“ biće poverena Privrednom društvu za izgradnju, obnavljanje i rekonstrukciju građevinskih objekata „Koto“ d.o.o. i smederevskom vajaru Zoranu Kuzmanoviću, odnosno PR umetničkoj radionici „Kuzman. Sa izvođačima radova, koji su izabrani na javnom tenderu, u ponedeljak je potpisan ugovor, „, objavile su danas „Večernje novosti“.

Kuzmanoviću neće biti prvi ovakav posao, svojedobno je učestvovao i u obnovi devastiranog i na 22 komada polomljenog spomenika dečaku s Čukur česme u Dobračinoj ulici, a radio je već i na Kalemegdanu sličan posao, takođe Meštrovićevo remek delo, restauraciju Spomenika zahvalnosti Francuskoj. Obnovio je i skulpturu Žetelica u Topčiderskom parku, biste Dositeju Obradoviću, Josifu Pančiću i Vuku Karadžiću na zgradi Treće beogradske gimnazije, spomen obeležja srpskog vojničkog groblja u Tunisu, spomenika Palim Šumadincima u Kragujevcu, reljefa na spomeniku posvećenom narodnooslobodilačkoj borbi na Iriškom vencu…

Kako bi počelo sređivanje statue „Pobednika“, jednog od simbola prestonice, koja je u veoma lošem stanju, potrebna je dozvola Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, navode „Novosti“. Novac je obezbeđen, Grad Beograd je za tu namenu izdvojio oko 26 miliona dinara. Radovi bi trebalo da počnu u drugoj polovini avgusta, rok za završetak je šest meseci, tako da bi čuvena skulptura na proleće trebalo konačno da zablista u punom sjaju.

Foto: commons.wikimedia.org

Skorašnji članci

error: Content is protected !!